09 Δεκέμβριος 2018

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017 08:28

"Θεσσαλονίκης αφήγημα"

Φιλολογικό βραδινό με αφηγήσεις από την ιστορία της πόλης στην Αίθουσα Τιμών Στρατιωτικής Λέσχης.

Τρεις σημαντικοί φορείς της πόλης, το Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν φιλολογικό βραδινό με αφηγήσεις από την ιστορία της πόλης.

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης (από τους Άραβες το 904, από τους Νορμανδούς το 1185, από τους Τούρκους το 1430). Οι συγγραφείς, Ιωάννης Καμινιάτης, Άγιος Ευστάθιος Θεσσαλονίκης και Ιωάννης Αναγνώστης, αυτόπτες μάρτυρες, περιγράφουν τα φρικτά γεγονότα, τις σφαγές και την αγριότητα των εχθρών, αλλά και τις ομορφιές της πόλης και τις ευτυχισμένες μέρες των κατοίκων πριν ξεσπάσει η λαίλαπα της καταστροφής.

Θα διαβαστούν επίσης αποσπάσματα από τον Τιμαρίωνα, συγγραφέα του 12ου αιώνα, στο έργο του οποίου "Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη" ζωγραφίζεται η μεγάλη πανήγυρη των Δημητρίων και από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη "Η ζωή εν τάφω" με εικόνες της πόλης από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αφηγήσεις θα κλείσουν με την πυρκαγιά του 1917, την οποία παρουσιάζει ο ποιητής Γιώργος Βαφόπουλος στο έργο του "Σελίδες Αυτοβιογραφίας".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Τιμών της Στρατιωτικής Λέσχης, Εθνικής Αμύνης 1.

Διαβάζουν οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Κώστας Σαντάς και Νέλλη Δελλή.

Την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού και το μοντάζ έχει αναλάβει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο συνοδεύει ο Άγγελος Ποιμενίδης.

ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εθνικής Αμύνης 1 Τηλέφωνο: 2310893570
14 Νοεμβρίου 2017 20:00

Εισιτήρια
Είσοδος ελεύθερη.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr