22 Ιανουάριος 2019

RSS Facebook Twitter

Shirley Valentine

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 14:40

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ντράγκι για συνθετικό ομόλογο στην Ευρωζώνη

Ερώτηση προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες κάνουν λόγο για πιθανή έκδοση συνθετικού ομολόγου σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος δηλώσεις του επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της Φρανκφούρτης, Philip Lane, ο οποίος αναφέρει ότι η έκδοση ενός συνθετικού ομολόγου θα έδινε ανάσα ρευστότητας στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, ζητεί από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω συζήτηση στο εσωτερικό της, αλλά και πιθανές αλλαγές που απαιτούνται στο ρυθμιστικό πλαίσιο και θα επέτρεπαν την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου.

Επιπλέον, ο Ελληνας ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι ένα συνθετικό ομόλογο, το οποίο θα ήταν καλυμμένο με τον ίδιο επαρκή τρόπο σε όλη την Ευρωζώνη, θα επιμέριζε και θα μείωνε το ρίσκο σε περίπτωση συστημικής κρίσης, άλλα και θα ωφελούσε χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την πρόσβαση σε ρευστότητα.

Με αφορμή αυτή την πρόταση ο ίδιος ζητεί από τον κ. Ντράγκι να προχωρήσει σε μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου τύπου ομολόγου.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:

Σύμφωνα με τον Philip Lane, επικεφαλής της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, η διαμόρφωση πακέτων κρατικών χρεών σε μορφή ενός νέου ομολόγου και η πώλησή τους σε διαβαθμισμένα κομμάτια θα έδινε στις τράπεζες μία εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΖΙΑ.

Ένα τέτοιο ομόλογο, σύμφωνα με τους προτείνοντες, εφόσον δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται να έχει υψηλή απόδοση, αρκετά κοντά σε αυτήν που σήμερα έχουν το γερμανικό και το φινλανδικό ομόλογο, ενώ θα είναι και αρκετά ανθεκτικό σε ενδεχόμενες συστημικές κρίσεις.

Ένα συνθετικό ομόλογο καλυμμένο με τον ίδιο επαρκή τρόπο σε όλη την Ευρωζώνη, θα ενίσχυε επίσης τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς θα παρείχε πρόσθετη ρευστότητα στα κράτη-μέλη, πέρα από τον παραδοσιακό δανεισμό που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ερωτάται η EKT:

1. Έχει συζητηθεί αυτή η πρόταση για έκδοση συνθετικού ομολόγου σε επίπεδο ΔΣ; Πώς αξιολογεί αυτή την πρόταση;
2. Τι απαιτείται, όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο, για να μπορεί ένας τέτοιος τύπος ομολόγου να είναι λειτουργικός και χρήσιμος;
3. Σχεδιάζει να ετοιμάσει μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου ομολόγου στην Ευρωζώνη;

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr