17 Ιανουάριος 2019

RSS Facebook Twitter

Shirley Valentine

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετάρτη, 15 Νοέμβριος 2017 10:38

Στη ΝΔ βλέπουν εκλογές μέσα στο 2018

Η διάθεση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ το βράδυ της Τρίτης ήταν πολύ καλή, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα των ημερών του. «Είναι ένα από τα νέα πρόσωπα, τα φρέσκα πρόσωπα» στο ΕΛΚ, είπε παρουσιάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν το είπε τυχαία. Σε ευρωπαϊκούς κύκλους, άλλωστε, το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές δεν είναι άγνωστο. Άλλωστε, όπως έλεγαν χθες το βράδυ, ανώτατες πηγές της ΝΔ, η πρώτη ερώτηση που γίνεται στα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι «πότε θα γίνουν εκλογές;». Ως προς αυτό, ανώτατες κομματικές πηγές της ΝΔ υπογράμμιζαν την εκτίμηση πως το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, τόνισε ότι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει «εμφατικά».


«Το 2018 θα είναι προεκλογικό έτος, η συμπεριφορά του πρωθυπουργού φανερώνει άγχος, ιδίως για κάποιον που πιστεύει ότι οι εκλογές είναι τόσο μακριά», έλεγαν χθες το βράδυ ανώτατες κομματικές πηγές της ΝΔ στο Στρασβούργο, καταδεικνύοντας επίσης ότι η ο τρόπος που ανακοινώθηκε η διανομή του υπερπλεονάσματος έχει προεκλογικό άρωμα. Και, φυσικά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλιμακώνει το αίτημα για εκλογές, ενώ ανώτατες κομματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ποτέ δεν έχει τεθεί ζήτημα από την Ευρώπη προς την αξιωματική αντιπολίτευση να μην ζητά εκλογές.

Φυσικά, η πεποίθηση στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ για το ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει τον βίο της, οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εντείνει τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την επόμενη μέρα, αμέσως μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. «Πρέπει να υπάρχει ορατότητα και μεταρρυθμιστικό σχέδιο, μετά το τέλος του προγράμματος. Η μόνη δύναμη που το πιστεύει είναι η ΝΔ. Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι θα σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος Οι αγορές κεφαλαίου μπορεί να είναι ακόμα πιο αυστηρές από την Τρόικα αναφορικά με το αν γίνονται και πώς γίνονται οι μεταρρυθμίσεις», διαμήνυαν με σαφήνεια ανώτατες κομματικές πηγές της ΝΔ το βράδυ της Τρίτης στο Στρασβούργο.

«Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, αν υπήρχε δεν θα είχαμε προνομοθετήσει μέτρα για το 2019 και το 2020. Άλλες χώρες που βγήκαν, δεν είχαν αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο. Τι ακριβώς θα έρθει μετά το τέλος του προγράμματος, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Θα έχει να κάνει και με το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση, με τη συζήτηση για το χρέος, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί μα συγχωρεθεί οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική αδράνεια κοιτώντας το μέλλον», τόνιζαν με νόημα οι ίδιες πηγές, οι οποίες περιέγραφαν παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις τόσο ως αναγκαία «προϋπόθεση για να δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια», όσο και ως per se σημαντική δουλειά που μένει να γίνει, λόγω του πισωγυρίσματος που συνέβη επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, για την ηγεσία της ΝΔ, το στοίχημα της αξιοπιστίας περνά μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, υπέρ των οποίων επιχειρηματολογεί στις διεθνείς του επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, το εμπόδιο παραμένει το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2018, μιας και ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρηματολογεί υπέρ της μείωσής τους μετά το τέλος του προγράμματος. Πάντως, η συζήτηση για τη μείωση των στόχων δεν φαντάζει ανέφικτη, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της ΝΔ, ιδίως δοθείσης της εν εξελίξει συζήτησης για μετά το τέλος του προγράμματος, με αντικείμενο της σύνδεσης χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως αντίστοιχα εφικτή μπορεί να είναι και η μείωση των πλεονασμάτων. «Τα υψηλά πλεονάσματα είναι η τιμωρία για την αφερεγγυότητα του κ. Τσίπρα», υπογράμμιζαν και προσέθεταν ότι αλλάζει δραστικά η βιωσιμότητα του, αν κάνει υπόψιν την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 1% έναντι 1,9% στις αρχές του έτους.

Πηγή: reader.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr