10 Δεκέμβριος 2018

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 11:36

Τι «ψήφισαν» στο Μαξίμου για την Κεντροαριστερά

Από απόσταση και με ψύχραιμους όρους επιχειρούν να αντιμετωπίσουν στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα.

Επισήμως δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο ή αντίδραση, ωστόσο στις κατ' ιδίαν συζητήσεις η μαζικότητα της συμμετοχής ήταν ασφαλώς κάτι που προβλημάτισε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Όχι τόσο διότι ερμηνεύθηκε ως αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά διότι φαίνεται να ακυρώνει τα σχέδια που έχει ο Αλέξης Τσίπρας για «εισπήδηση» στο χώρο της Κεντροαριστεράς.


Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πάντως ότι η δυναμική που αναπτύχθηκε με τη χθεσινή διαδικασία πρέπει να έχει και την ανάλογη συνέχεια για την Κεντροαριστερά. Δεν αρκεί δηλαδή που ψήφισαν πάνω από 200.000 πολίτες για νέο αρχηγό, αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να προσέλθουν και στις κάλπες - όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Επ' αυτού μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως λόγω του ανοιχτού της διαδικασίας προσήλθαν στις κάλπες όχι μόνο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων κομμάτων - υπονοώντας προφανώς ότι υπήρξαν και «γαλάζιοι» ψήφοι και όχι μόνο π.χ. από το Ποτάμι, λόγω της υποψηφιότητας Θεοδωράκη.

Από εκεί και πέρα, θεωρητικά πάντα, η διαφαινόμενη εκλογή της Φώφης Γεννηματά ευνοεί τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, δεδομένου ότι δεν διαφοροποιεί την πολιτική του νέου φορέα σε σύγκριση με αυτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα. Με αποτέλεσμα στο επόμενο διάστημα η πλευρά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να πιέσουν ξανά την Κεντροαριστερά. Με πρώτο δείγμα, ενδεχομένως, τη «δεύτερη ευκαιρία» στην απλή αναλογική: να ζητηθεί δηλαδή από τον νέο φορέα η ψήφιση του εκλογικού νόμου, ώστε να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών και να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση; Και η ρητορική εκ μέρους της κυβέρνησης θα παραμείνει ίδια όπως σήμερα, αλλά θα ενισχυθεί από το επιχείρημα ότι και ο νέος φορέας είναι «μία από τα ίδια» και πως λειτουργεί ως «παρακολούθημα της ΝΔ».

Πηγή: reader.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr