10 Δεκέμβριος 2018

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 07:48

Αμηχανία και προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ από την κινητοποίηση στην Κεντροαριστερά

Με έκπληξη και αισθητό προβληματισμό αντιμετώπισαν στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ την διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας στον Νέο Φορέα.

Το βασικό στοιχείο του προβληματισμού και της αδυναμίας διατύπωσης ενός ουσιαστικού σχολίου - πέραν των trolls στα κοινωνικά δίκτυα, εντοπίστηκε στην προσέλευση των πολιτών στην εσωκομματική κάλπη.

Η μαζικότητα της διαδικασίας ερμηνεύεται εν γένει ως παράμετρος μίας δυνάμει ανατροπής συσχετισμών στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό - κάτι που ούτως ή άλλως θα εξαρτηθεί από την συνέχεια, την ομοιογένεια του νέου σχήματος και τις πολιτικές του θέσεις, όπως αυτές θα διατυπωθούν στην συνέχεια.

Το μόνο βέβαιο και αισθητό, είναι ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για τον Νέο Φορέα, ερμηνεύεται (και) ως μήνυμα πολιτικής καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ζήτημα της αυξημένης συμμετοχής προβληματίζει έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρις να είναι πάντως αυτήν την στιγμή γνωστό πόσοι από τους ψηφοφόρους είναι «επιστρέφοντες», οι οποίοι από το 2012 και κυρίως από το 2015 είχαν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και - κυρίως - το κατά πόσον αυτή η δυναμική θα αντικατοπτριστεί και στις κάλπες των εθνικών εκλογών.

Πέραν της στενά κομματικής οπτικής γωνίας όμως, η αυξημένη συμμετοχή δείχνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαμόρφωση μίας εναλλακτικής λύσης, έστω και αν δεν είναι ψηφοφόροι του χώρου.

Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά: οι περισσότεροι από 200.000 πολίτες που προσήλθαν στην κάλπη, χωρίς να σημαίνει ότι είναι όλοι δυνάμει υποστηρικτές του Νέου Φορέα, αντιστοιχούν περίπου σε 2/3 εκείνων που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ το 2015 (341.732).

Στον βαθμό που οι αναγωγές είναι δυνατές και θεμιτές στην παρούσα συγκυρία, οι 200.000 και πλέον ψηφοφόροι της εσωκομματικής κάλπης, διαμορφώνουν μία συνθήκη, η οποια προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα μπορούσε να μεταφράζεται σε ένα σημαντικό εκλογικό ποοστό, σε συνδυασμό με τα ποσοστά της αποχής, την προέλευση εκείνων που δεν θα πάνε στην εθνική κάλπη κλπ.

Στην κυβέρνηση αναμένουν πλέον με αγωνία το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, ώστε να καταστρώσουν την περαιτέρω αντίδρασή τους.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr