25 Ιούλιος 2017

RSS Facebook Twitter

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωποι με νέο φόρο έρχονται οι ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ακίνητα μέσω Airbnb, οι οποίοι μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ακόμα και τα μισά έσοδα από την εκμίσθωση!

Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017 13:15

Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας

Με μια συνδυασμένη κίνηση, που μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη καλύτερων όρων τιμολόγησης, βγήκε στις αγορές η Ελληνική Δημοκρατία ανοίγοντας επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου και την ίδια στιγμή τρέχει δημόσια προσφορά προς τους κατόχους ομολόγου λήξης 2019.

Στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται σε αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 580 ευρώ στους πρώτους 104 δικαιούχους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου και Πλωμαρίου Λέσβου τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές πριν 40 μέρες από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 19:00

Ψαλίδι" στα ειδικά μισθολόγια

Αλλάζουν όλα στα ειδικά μισθολόγια. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, φέρνει περικοπές στους μισθούς για όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, αλλά και τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του δημοσίου.

Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τα περιουσιακά τους στοιχεία θα βάζουν στο τραπέζι όσοι διεκδικούν αναδιάρθρωση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει από τις 3 Αυγούστου με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ, θα γίνεται αυτόματη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις και ταυτόχρονα διαγραφή των τόκων υπερημερίας για τα δάνεια, αλλά και των προσαυξήσεων και των προστίμων της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων στο πλαίσιο μιας διαδικασίας fast track, χωρίς να μπαίνει χέρι στα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ρυθμίσεις ισχύουν για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2016.

Fast track κούρεμα μέχρι 50.000 ευρώ

Ηδη οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν αποφασίσει να προτείνουν μαζικά έναν ενιαίο τύπο λύσης για οφειλές από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ο οποίος θα προβλέπει 120 δόσεις και διαγραφή των «πανωτοκίων», δηλαδή των τόκων υπερημερίας που έχουν συσσωρευτεί - όχι όμως και των τόκων κεφαλαίου. Ετοιμάζεται, μάλιστα, υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία fast track και για το Δημόσιο, με την οποία θα διαγράφεται αυτόματα σχεδόν μέχρι και το σύνολο των προσαυξήσεων και των προστίμων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (μέχρι το 95% και το 85% αντίστοιχα), ενώ θα δίνονται αυτομάτως μέχρι 120 δόσεις, ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη, χωρίς να τίθεται ζήτημα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Στόχος είναι οι περιπτώσεις αυτές (που υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 100.000-150.000 ΑΦΜ) να διεκπεραιώνονται αυτόματα, χωρίς να ακολουθείται η πλήρης διαδικασία του εξωδικαστικού, με πρόσκληση όλων των πιστωτών κ.λπ.

Εάν ο οφειλέτης την αποδέχεται, τότε η ρύθμιση θα τίθεται σε ισχύ. Εάν κάποιοι κρίνουν πάντως ότι δεν τους συμφέρει, θα μπορούν να μη δεχτούν την αυτόματη λύση και να υπαχθούν κανονικά στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού διεκδικώντας κάτι περισσότερο.

Σχέδιο δράσης για την βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αξιοποίησης μιας περιουσίας που πλέον δεν ξεπερνά τα 9 με 9,5 δισ. ευρώ και η οποία για χρόνια είτε παρέμενε… αραχνιασμένη, είτε χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος για να εξυπηρετήσει πολιτικές και πολλές φορές μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Τις εκ βάθρων αλλαγές στη δομή των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών καθηγητών, των καθηγητών ΑΤΕΙ, των ερευνητών, των διπλωματικών υπαλλήλων και πολλών άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών, οι οποίες επήλθαν με το ν. 4472/2017 αποκαλύπτει εγκύκλιος 77 σελίδων που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε όλες τις συναρμόδιες για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων υπηρεσίες των υπουργείων.

Από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις του επόμενου μήνα για το ΙΚΑ, το Δημόσιο, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΝΑΤ.

Ετήσια εξοικονόμηση που προϋπολογίζεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ πέτυχε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) με το νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων και καθαριότητας που έχει θέσει σε εφαρμογή, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αναβάθμισης της Κεντρικής Αγορά του Ρέντη.

Σελίδα 1 από 601