18 Νοέμβριος 2017

RSS Facebook Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν υπάρχει επικοινωνία είπε ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Αργεντινής και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει πρόβλημα με την επικοινωνία, το σκάφος πρέπει να ανέβει στην επιφάνεια»

Βέλγος δικαστής δεν έβγαλε απόφαση σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία σε βάρος του καθαιρεθέντος τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τεσσάρων πρώην υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης, μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας στις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του.

Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017 21:30

Δίνουν ονόματα Ελλήνων στα Paradise Pappers

Ονόματα Ελλήνων βρίσκονται στη λίστα των Paradise Papers. Συγκεριμένα, στη περιβόητη λίστα βρίσκονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και 195 ελληνικές διευθύνσεις.

Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς, συγκοινωνιακούς κόμβους, υπαίθριες αγορές, εμπορικά κέντρα και εγκαταστάσεις κυβερνητικών υπηρεσιών, όλα εκ των οποίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο, αναφέρει η ανακοίνωση που έχει ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

Η αρχαιότερη απεικόνιση σκύλων, ηλικίας 8.000-9.000 ετών, εντοπίστηκε χαραγμένη σε βράχο στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας και φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θεωρίες των επιστημόνων σχετικά με την… προϊστορία του αποκαλούμενου «καλύτερου φίλου του ανθρώπου». Τα χαρακτηριστικά των εξημερωμένων σκύλων της βραχογραφίας μοιάζουν πολύ με αυτά του σκύλου της Χαναάν, ο οποίος θεωρείται από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων που ζουν σήμερα στον πλανήτη.
Η βραχογραφία έχει βρεθεί μαζί με πλήθος άλλων στο Σουβαϊμίς, μια περιοχή στην έρημο της Βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας την οποία κάποτε διέτρεχαν ποταμοί δίνοντας ζωή σε πλούσια βλάστηση. Πρόκειται για μια σκηνή κυνηγιού στην οποία ένας άνδρας συνοδεύεται από 13 σκύλους. Δυο από αυτούς έχουν γύρω από τον λαιμό τους μια γραμμή σαν σχοινί η οποία καταλήγει να «δένεται» γύρω από τη μέση του κυνηγού.

Εδώ και τρία χρόνια ερευνητές με επικεφαλής τη Μαρία Γκουάγκνιν, αρχαιολόγο από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα της Γερμανίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας, καταγράφουν τις περίπου 1.300 βραχογραφίες που έχουν βρεθεί στο Σουβαϊμίς και στη γειτονική Τζουμπά, οι οποίες απεικονίζουν σχεδόν 7.000 ζώα και ανθρώπους.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κυνηγετικοί σκύλοι (196 στο Σουβαϊμίς και 193 στη Τζουμπά). Ολοι είναι μεσαίου μεγέθους, με όρθια αφτιά, κοντό ρύγχος και γυριστή ουρά, χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν «σήμα κατατεθέν» των εξημερωμένων σκύλων. Σε κάποιες σκηνές οι σκύλοι «αγριεύουν» αντιμέτωποι με έναν άγριο γάιδαρο, σε άλλες δαγκώνουν τον λαιμό ενός αγριοκάτσικου ή μιας γαζέλας ενώ σε πολλές είναι δεμένοι σε ανθρώπους οι οποίο κρατούν τόξο και βέλος.

Οι βραχογραφίες δεν μπορούν να χρονολογηθούν άμεσα, με βάση όμως την αλληλουχία των σκαλισμένων απεικονίσεων, τη φθορά των βράχων και την έλευση της κτηνοτροφίας οι ερευνητές τοποθετούν τις εικόνες των σκύλων τουλάχιστον στα 8.000-9.000 χρόνια πριν το σήμερα. Γενικώς οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι ο σκύλος υπήρξε μάλλον το πρώτο ζώο που εξημέρωσε ο άνθρωπος, όμως το «χρονικό παράθυρο» στο οποίο τοποθετούν αυτή την εξημέρωση είναι πολύ μεγάλο, καθώς κυμαίνεται από τα 15.000 ως τα 30.000 χρόνια πριν το σήμερα.

Η Αντζελα Πέρι, ζωοαρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξελικτικής Ζωολογίας στη Λειψία η οποία συνυπογράφει με τη Μαρία Γκουάγκνιν τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Anthropological Archaeology», επισημαίνει ότι οι σκύλοι μοιάζουν πολύ με τον σκύλο της Χαναάν, ένα «αγριόσκυλο» που ζει σήμερα στις ερήμους της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με την κυρία Πέρι η ομοιότητα αυτή ενδέχεται να υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που σκάλισαν αυτές τις εικόνες είτε εξέτρεφαν σκύλους οι οποίοι είχαν ήδη εξημερωθεί και προσαρμοστεί ώστε να κυνηγούν στην έρημο είτε εξημέρωσαν άγριους σκύλους της Αραβικής Χερσονήσου ανεξάρτητα και μεταγενέστερα από την εξημέρωση των σκύλων σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Ο πρώην αρχηγός της Κόζα Νόστρα, Τοτό Ριίνα, ένας από τους πιο διαβόητους και βίαιους νονούς της μαφίας της Σικελίας, πέθανε σήμερα από καρκίνο, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το σουηδικό δράμα «Το αίμα των Σάμι» της Αμάντα Κερνέλ για τον αγώνα, στη δεκαετία του 1930, μιας εφήβου σάμι της Σουηδίας απέναντι στον ρατσισμό και στις διακρίσεις σε βάρος του λαού της, κέρδισε σήμερα το βραβείο Lux που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η απονομή αυτού του βραβείου είναι σαν επανόρθωση για τις γενιές των Σάμι που διέτρεξαν μια περίοδο όπου τους μεταχειρίζονταν σαν να είχαν μικρότερη αξία από τους άλλους», δήλωσαν στο ημικύκλιο του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι δύο κυριότερες ηθοποιοί της ταινίας, οι αδελφές Λένε Σεσίλια και Μία Έρικα Σπάροκ από τη Νορβηγία, ντυμένες με παραδοσιακές στολές.

Οι Σάμι ή Σάμες (κάποτε λέγονταν Λάπωνες) είναι ένας αυτόχθονας λαός που εγκαταστάθηκε πριν από 10.000 και πλέον χρόνια στη βόρεια Σκανδιναβία, στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, και που εξακολουθεί να βιοπορίζεται κυρίως από την εκττροφή ταράνδων.

Η ταινία παρακολουθεί την πορεία μιας 14χρονης Σάμι, η οποία, στη δεκαετία του 1930, φιλοδοξεί να εγκαταλείψει την κοινότητά της για να ζήσει μια διαφορετική ζωή, αλλά προσκρούει στην αδιαλλαξία και στις φυλετικές προκαταλήψεις της σουηδικής κοινωνίας.

Σήμερα, «είμαστε ακόμη εδώ (…) Οι Σάμι εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσαν οι δύο νεαρές ηθοποιοί, η μία από τις οποίες ξεκίνησε την ομιλία της στη μητρική της γλώσσα. «Κάθε μέρα, μπορούμε να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις του τρόπου σκέψης και των αποικιακών πολιτικών που μπορείτε να δείτε» στην ταινία, πρόσθεσαν.


Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση για να διατηρήσει τον τρόπο ζωής των Σάμι, που απειλείται κυρίως από την κλιματική αλλαγή αλλά και από τη «μονοπώληση της γης», πρόσθεσαν, αναφερόμενες σε ένα τεράστιο πρόγραμμα αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία το οποίο απειλεί, όπως υποστηρίζουν, την παραδοσιακή ζωή των Σάμι.

Η ταινία υπερίσχυσε των δύο άλλων φιναλίστ του 11ου βραβείου Lux που ήταν οι «120 χτύποι το λεπτό» του Γάλλου Ρομπέν Καμπιγιό --για τον αγώνα της Act-Up, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των ασθενών με AIDS στη δεκαετία του 1980-- και το «Γουέστερν» της γερμανίδας Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ, που παρακολουθεί μία ομάδα γερμανών εργατών που στέλνονται για να εργαστούν στην κατασκευή ενός εργοστασίου στη Βουλγαρία.

Οι τρεις ταινίες φιναλίστ έλαβαν τη οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να υποτιτλιστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ένωσης και να προβληθούν σε κινηματογραφικές αίθουσες των 28 κρατών μελών.

Πέρυσι το βραβείο Lux, που έχει σκοπό την προώθηση των ευρωπαϊκών ταινιών, κέρδισε η γερμανική κωμωδία «Τόνι Έρντμαν» της Μάρεν Άντε, ένα χρονικό της σχέσης μιας πολύ σοβαρής κοπέλας, υψηλόβαθμου στελέχους σε εταιρία, και του πατέρα της που αρέσκεται να κάνει αστεία και φάρσες. Η ταινία αυτή είχε απρόσμενη επιτυχία σε πολλές χώρες αφού έκανε αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών το 2016.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απίστευτο και όμως αληθινό. Δημόσια συγγνώμη γιατί ένα τρένο αναχώρησε... 20 δευτερόλεπτα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, ζήτησε ιαπωνική εταιρεία!

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Καμπούλ, κοντά σε χώρο όπου διεξαγόταν πολιτική συγκέντρωση, μετέδωσε το πρακτορείο Amaq που συνδέεται με το Isis.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα, για παραβίαση του άρθρου 2 (Δικαίωμα στη ζωή/ έρευνα) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη.

Σελίδα 1 από 1153