19 Ιούλιος 2018

RSS Facebook Twitter

Τετάρτη, 11 Οκτώβριος 2017 13:47

Πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας του καπνίσματος η καινοτομία και η τεχνολογία

Η ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον τρόπο που καπνίζουμε. Πέρα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και μία ακόμη εναλλακτική τεχνολογία , η «HEAT – NOT BURN», αρχή της οποίας είναι η θέρμανση του καπνού, σε αντίθεση με την καύση του όπως συμβαίνει στα συμβατικά καπνικά προϊόντα.

Αυτή ακριβώς η τεχνολογία δημιούργησε το IQOS, το αποτέλεσμα των δοκιμών που πραγματοποιούνται εδώ και μία δεκαετία από 400 επιστήμονες στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Philip Morris International στο Neuchatel της Ελβετίας.

Το IQOS λοιπόν αποτελείται από μία συσκευή σε μέγεθος σχεδόν όσο ένα κινητό τηλέφωνο που φορτίζει με usb και από ειδικά σχεδιασμένες αναλώσιμες ράβδους καπνού, τις οποίες ο χρήστης εισάγει στη συσκευή και ρουφά. Στην ουσία θερμαίνει χωρίς να καίει το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ούτως ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές, χωρίς ο καπνός να καίγεται, παράγοντας μόνο ένα αερόλυμα που θα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από τον καπνό του τσιγάρου.

Τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καινοτόμα προϊόντα, κατά πολύ διαφορετικά από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, δεδομένου ότι για την χρήση και των δύο κατηγοριών προϊόντων δεν απαιτείται καύση. Όμως έχουν και σημαντικές διαφορές, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι στο IQOS χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πραγματικός καπνός, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούνται υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

Το IQOS ως τώρα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες, ενώ ως το τέλος του 2017 αναμένεται να κυκλοφορεί σε 30 χώρες. Στη χώρα μας έφτασε το 2016 και διατίθεται από την Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International . Το προϊόν αρχικά «συστήθηκε» στην Αθήνα, ενώ εδώ και λίγους μήνες έχει αρχίσει και η διανομή του και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, το κατάστημα IQOS βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή και λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο. 

Η Philip Morris International έχει πραγματοποιήσει επένδυση μεγαλύτερη των τριών δισ. δολαρίων ώστε να αναπτύξει προϊόντα καπνού λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά. Το μεγάλο «στοίχημα» για αυτήν είναι να εγκριθεί η αίτηση  που κατέθεσε στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόντος μειωμένου κινδύνου. Η αίτηση συνοδεύεται από ενδελεχή επιστημονικά δεδομένα, η αξιολόγηση των οποίων και η απόφαση επί της αίτησης αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Μέχρι να συμβεί αυτό, το IQOS θα αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή καπνίσματος  για τους ενήλικες καπνιστές.

Στο ίδιο επενδυτικό μήκος κύματος κινείται στη χώρα μας και η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, που δείχνει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο εν λόγω καινοτόμο προϊόν, καθώς στο στρατηγικό της πλάνο επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του εργοστασίου το οποίο στελεχώνεται  από επιπλέον διεπιστημονικό προσωπικό και θα παράγει από τις αρχές του 2018 αποκλειστικά τις συγκεκριμένες ράβδους καπνού, κάτι που θα το μετατρέψει σε 1 από τα 3 εργοστάσια στον κόσμο που θα τις παράγουν και θα τις εξάγουν σε περισσότερες από 30 αγορές όλου του κόσμου.

Σημαντικό μάλιστα μέρος από τις προβλεπόμενες 20 δισ. ράβδους καπνού που θα παράγονται το χρόνο με την ολοκλήρωση της επένδυσης, θα περιέχει τα ελληνικά ανατολικά καπνά. Παράλληλα, η ενίσχυση του δικτύου διανομής μέσω της κατασκευής καταστημάτων θα συμβάλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες. 23 καταστήματα IQOS ήδη λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, 11 εκ των οποίων βρίσκονται εκτός Αττικής και τα υπόλοιπα 12 στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας όπως Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλαμάτα, Βόλος, Πύργος, Λάρισα και Πάτρα. Επίσης το IQOS είναι διαθέσιμο σε 48 σημεία του δικτύου καταστημάτων Public.

Το κατάστημα IQOS στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται επί της Τσιμισκή

Και οι άλλες παγκόσμιες καπνοβιομηχανίες στρέφονται σε επενδύσεις ανάπτυξης προϊόντων που μειώνουν σημαντικά ή, μακάρι να αποδειχτεί, και ολοκληρωτικά το σχηματισμό των ουσιών που είναι ευρέως αναγνωρισμένες ως οι πιο πιθανές αιτίες για την εκδήλωση των σχετιζόμενων με το κάπνισμα ασθενειών, ωστόσο τα προϊόντα τους δεν έχουν φτάσει ακόμα στη χώρα μας. Και σε αυτή τη στροφή, αρωγός στέκεται η τεχνολογική εξέλιξη και καινοτομία.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr