07 Δεκέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2016 13:24

Πιλοτικό πρόγραμμα «φρέναρε» τις παραβάσεις στο τελωνείο Προμαχώνα

Τριπλάσιος αριθμός παραβάσεων σχετικών με το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο βεβαιώθηκε, σε σχέση με πέρυσι, στη διάρκεια των δύο εβδομάδων, που εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα ενισχυμένων ελέγχων στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος.

Ο ίδιος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, για την έναρξη συστηματικών ελέγχων από μικτά κλιμάκια τελωνειακών και εφοριακών στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

'Ελεγχοι γίνονται σε εισαγόμενα φορτία μέσω των αντιγράφων παραστατικών διακίνησης προϊόντων. Συγκεκριμένα, τα μικτά κλιμάκια ελέγχουν αφενός εάν περνούν τα σύνορα τα εμπορεύματα που αναγράφονται στα παραστατικά και αφετέρου αν ο αναγραφόμενος σε αυτά τόπος προορισμού ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή εάν -όπως πολλές φορές συμβαίνει- τα προϊόντα καταλήγουν αλλού, γεγονός που επιβεβαιώνεται μέσω διασταυρώσεων με τους τελικούς αποδέκτες.

Κατά το ΕΒΕΘ, το πρόβλημα του παρεμπορίου είναι πλέον εκτός ελέγχου και έχει τη βάση του κυρίως στη Βουλγαρία, απ΄ όπου εισάγονται τα πάντα χωρίς κανένα έλεγχο στα τελωνεία λόγω ΕΕ και χωρίς να εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά. Και φυσικά δεν αποδίδεται ΦΠΑ.

«Δομικά υλικά πάσης φύσεως, κουφώματα, ξύλα αλλά και πέλετ, μέχρι τσιμέντα και ρούχα έρχονται από τη γειτονική χώρα ανεξέλεγκτα και ''μαύρα''», επισημαίνει ο κ. Μπακατσέλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την περίοδο η αγορά της Βόρειας Ελλάδας πλημμυρίζει από ξύλα και πέλετ που περνούν στο ελληνικό έδαφος χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους.

Παράνομη εισαγωγή ψωμιού με φορτηγά, αλλά και ολόκληρα συνεργεία με εργάτες από τη Βουλγαρία, που "περνούν" είδη υγιεινής

Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό, σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, η εισαγωγή ακόμη και ψωμιού, το οποίο φθάνει στην Ελλάδα με φορτηγά και διανέμεται στα πρατήρια περιοχών της μεθορίου, σε μισή τιμή σε σχέση με το ελληνικό ψωμί.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]