27 Ιανουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος 2015 10:54

Φωνές για Grexit λίγο πριν το 2016

Το 2015 είναι λίγο πριν το τέλος του και κάθε είδους ανασκοπήσεις βγαίνουν στη δημοσιότητα. Στη χρονιά που πέρασε, έντονο αντίκτυπο είχαν οι οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως και ειδικά η περίπτωση της Ελλάδας.

Είναι γνωστή η ιστορία του τί έγινε για να αποφύγει η χώρα μας της έξοδο από την ευρωζώνη, το Grexit, δηλαδή. Άραγε έχει περάσει η προοπτική αυτή, ή το νέο έτος θα ξαναακούσουμε τον όρο αυτό;

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, αρχίζουν και πάλι να ακούγονται φωνές που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας, έστω και προσωρινά από τη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται βέβαια για φωνές που εξυπηρετούν κύκλους συμφερόντων, όμως και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δίνει δικαίωμα για να ακούγονται οι φωνές αυτές.

Υπάρχει μια μερίδα γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, θαυμαστές της πολιτικής Σόιμπλε, που επικρίνουν την Ελλάδα για έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου. Προς το παρόν, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη και με το μεταναστευτικό σε έξαρση, οι φωνές αυτές ακούγονται και λίγο γραφικές. Η απόφαση για στήριξη της Ελλάδας έχει παρθεί. 

Αν όμως μέσα στο 2016 η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει βελτίωση στην οικονομία της χώρας, οι φωνές αυτές θα ακουστούν πιο δυνατά και όπως έχει αποδειχτεί, στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί που ενστερνίζονται το Grexit, όμως προς το παρόν κρατούν στάση αναμονής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως και να έχει, και τη νέα χρονιά θα απασχολήσουν αρκετούς οι οικονομικές εξελίξεις σε έναν κόσμο που οι αγορές θα διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο εις βάρος των κρατών και των εθνικών πολιτικών. 

 

 

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]