25 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016 13:14

Τραμπ για τις φοροαπαλλαγές του: Χρησιμοποίησα το επιχειρηματικό μου δαιμόνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, επιμένει ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποίησε “έξυπνα” τη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του. Η τακτική αυτή, σύμφωνα με τον Τραμπ, τον βοήθησε να επιβιώσει σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για την αγορά των ακινήτων.

“Είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω της φορολογική νομοθεσία της χώρας μας, αλλά και το επιχειρηματικό μου δαιμόνιο προκειμένου να επιβιώσω μέσα στο χάος της μεσιτικής αγοράς. Λίγοι στάθηκαν ικανοί να κάνουν κάτι τέτοιο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κολοράντο.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτενείς δηλώσεις του Τραμπ, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” που αποκάλυψε ότι ο προεδρικός υποψήφιος είχε δηλώσει απώλεια εσόδων 916 εκατομμυρίων δολαρίων στη δήλωση επιστροφής φόρων που κατέθεσε για το οικονομικό έτος 1995. Μετά την αποκάλυψη αυτή, ειδικοί σε φορολογικά θέματα εκτιμούν ότι είναι ενδεχόμενο ο ίδιος να έχει αποφύγει την καταβολή φόρων για18 χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άσκηση κριτικής από τη Χίλαρι Κλίντον, καθώς υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις υποβαθμίζουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Τραμπ.

“Ποια είναι αυτή η ιδιοφυΐα που χάνει ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε έναν και μόνο χρόνο;” αναρωτήθηκε σαρκαστικά η Χίλαρι Κλίντον, για να συμπληρώσει: “Αυτός είναι ο Τραμπ με κεφαλαίο “Τ”που μετατρέπει την επιχειρηματική επιτυχία σε αποτυχία.” Τα σχόλια αυτά της Κλίντον έγιναν στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της, στο Οχάιο, ενώ η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών έχει καλέσει πολλές φορές των εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα για το σύνολο των φορολογικών απαλλαγών του, όπως έκαναν προηγούμενοι προεδρικοί υποψήφιοι των ΗΠΑ στο παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ απέρριψε το δημοσίευμα των “Times” τονίζοντας ότι τα ΜΜΕ έχουν “υπερτονίσει” κάποια φορολογικά στοιχεία που τον αφορούν από τη δεκαετία του '90. Ωστόσο, το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας δεν έχει χαρακτηρίσει “αναξιόπιστο” το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ωστόσο, μερικοί από τους υποστηρικτές του, όπως, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι έχουν υποστηρίξει ότι η επιθετική εκμετάλλευση από τον Τραμπ των νομικών προβλέψεων για τις φοροαπαλλαγές αποτελεί απόδειξη της ευφυίας στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά και της αγοράς ακινήτων.

“Χρησιμοποίησα με εξυπνάδα τους νόμους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, χθες, στο Κολοράντο.

Από την άλλη μεριά, το ζήτημα με τις φορολογικές απαλλαγές του Τραμπ ήρθε στο προσκήνιο σε μια περίοδο του προεκλογικού αγώνα, στην οποία ο ίδιος δέχεται κριτική για την προετοιμασία και τις επιδόσεις του, στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση που είχε με τη Χίλαρι Κλίντον στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ υπάρχει πλέον πρόβλημα με τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Τραμπ, εξαιτίας του τρόπου της λειτουργίας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]