24 Οκτώβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέμπτη, 14 Ιανουάριος 2016 21:10

Aναστολή κυρώσεων της ΕΕ στο Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος του Ιράν για δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας ένα μέτρο τεχνικού χαρακτήρα ώστε να δοθεί χρόνος για την

 εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, αναμένεται να επαληθευτεί άμεσα.

Η αναστολή ορισμένων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, η ισχύς των οποίων αναμενόταν να λήξει έξι μήνες μετά την ιστορική συμφωνία της 14ης Ιουλίου, θα διαρκέσει ως την 28η Ιανουαρίου, ωστόσο διπλωματικές πηγές αναμένουν την άρση όλων των κυρώσεων πολύ νωρίτερα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε., υπενθύμισε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφασή του να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα ληφθεί αμέσως μόλις ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαιώσει ότι το Ιράν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα.
Δεν έχει ακόμη οριστεί η λεγόμενη «ημέρα εφαρμογής» του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, το οποίο είχε συμφωνηθεί την 14η Ιουλίου.

Η Ε.Ε. έχει ήδη προετοιμαστεί πλήρως για να θέσει σε εφαρμογή το νομικό πλαίσιο για την άρση όλων των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται στο Ιράν και έχει δημοσιεύσει τα έγγραφα στον επίσημο ιστότοπό της.

«Όλα είναι έτοιμα για την άρση των κυρώσεων μόλις το Ιράν κριθεί ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης αρμόδιος για ζητήματα που άπτονται των κυρώσεων, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Ε.Ε. είχε αναστείλει έναν περιορισμένο αριθμό οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά τη συμφωνία του Ιουλίου.

 

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr