15 Νοέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριακή, 30 Αύγουστος 2015 12:06

Λίβανος: Διαδήλωσαν ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο

Το πολιτικό κατεστημένο κατήγγειλαν δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι που κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Βηρυτού σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ στην πρωτεύουσα.

Η Πλατεία Μαρτύρων είχε πλημμυρίσει από κόσμο που κρατούσε σημαίες του Λιβάνου. "Να πέσει το καθεστώς των διεφθαρμένων, αρχής γενομένης από τους βουλευτές" και "Αντίο, διεφθαρμένοι" φώναζε το πλήθος.

Μάλιστα, κάποιοι εκ των διαδηλωτών φορούσαν λευκά μπλουζάκια με τη λέξη "Βρομάτε" ενώ άλλοι είχαν γράψει πάνω στις σημαίες τη φράση "Βαρεθήκαμε πια". Η ατμόσφαιρα στη συγκέντρωση ήταν χαλαρή και ειρηνική όμως μετά τη διάλυση του πλήθους μια ομάδα μασκοφόρων, με γυμνά τα στήθη, κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ριάντ αλ Σολ που οδηγεί στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Οι νεαροί μετακίνησαν τα συρματοπλέγματα, έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια και εκτόξευαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που επενέβησαν γύρω στις 22.30 το βράδυ για να τους διαλύσουν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν πολλοί "ταραξίες".

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οργανωτές της κινητοποίησης ανέφεραν ότι "δεν είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά ορισμένων νέων". Μάλιστα, για να αποφευχθούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν συγκροτήσει μια ομάδα αποτελούμενη από 500 άτομα που ανέλαβε τη διατήρηση της τάξης.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία είχε αναρτήσει στην πλατεία ένα πανώ με τη διαβεβαίωση: "Είμαστε ανάμεσά σας, για εσάς, για την προστασία σας". Οι κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν από την ομάδα "Βρομάτε", ξεκίνησαν με αφορμή την κρίση των απορριμμάτων η οποία ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, όταν έκλεισε η μεγαλύτερη χωματερή του Λιβάνου και τα σκουπίδια έμειναν να σαπίζουν στους δρόμους.

Η συγκέντρωση ωστόσο στρεφόταν περισσότερο κατά της ενδημικής διαφθοράς, της δυσλειτουργίας του κράτους και της παράλυσης των πολιτικών θεσμών της χώρας.

 

 

 

ΠΗΓΗ

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr