18 Ιανουάριος 2019

RSS Facebook Twitter

Shirley Valentine

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετάρτη, 06 Αύγουστος 2014 15:28

Ουκρανία: Τουλάχιστον 18 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες

Τουλάχιστον 18 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο ανατολικό τμήμα της χώρας μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αντρίι Λισένκο, ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Κιέβου.

«18 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 54 τραυματίσθηκαν», δήλωσε ο Λισένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ, το NATO ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 στρατιωτικούς στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Δεν θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, αλλά βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία επί του πεδίου — και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιωτικούς στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωση του Συμφώνου.

Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εξάλλου έκρινε πως η Μόσχα ενδέχεται να προβάλει τη δικαιολογία την ανάγκη να υπάρξει μια ανθρωπιστική ειρηνευτική επιχείρηση στην περιοχή για να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος.

«Η νέα αύξηση των στρατευμάτων της Ρωσίας κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση και υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», επισήμανε επίσης η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η απειλή απευθείας επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωση του το NATO επισήμανε πως η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως μια δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις (της) στην ανατολική Ουκρανία».

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μια ημέρα μετά την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ντονέτσκ, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει «μέτρα επείγοντος χαρακτήρα» επικαλούμενος τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία, η οποία ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία επετεύχθη την ύστατη στιγμή, θεωρεί ότι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ είναι μια «καταστροφή» και καταγγέλλει πως το Κίεβο «συνεχίζει να κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του».

Οι μάχες μαίνονταν χθες στο δυτικό τμήμα της πόλης Ντονέτσκ, του βασικού προπυργίου των αυτονομιστών ανταρτών, όπου κάτοικοι άκουγαν «ισχυρές εκρήξεις» και «ανταλλαγές πυρών». Η δημαρχία έκανε λόγο χθες βράδυ για τουλάχιστον «δύο άμαχους νεκρούς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 285.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ανατολική Ουκρανία, στην πλειονότητά τους (168.000) προς τη Ρωσία, και η μετακίνηση του πληθυσμού έχει ενταθεί—κατά μέσον όρο φεύγουν από την περιοχή 1.200 την ημέρα εδώ και δύο εβδομάδες.

Η μαζική φυγή των αμάχων δημιουργεί έντονες ανησυχίες, ιδίως στο Λουγκάνσκ, μια πόλη όπου η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί εδώ κι εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr