16 Ιούλιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2019 17:44

Αίγυπτος: Αύριο η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου θα τοποθετηθεί διά ψηφοφορίας την Τρίτη όσον αφορά στην αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, ώστε μεταξύ άλλων να παραταθεί η θητεία -- τετραετής σήμερα -- του προέδρου της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Αλί Αμπντελάαλ την Κυριακή.

Με βάση την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Σίσι ενδέχεται να είναι σε θέση να διεκδικήσει άλλες δύο, εξαετείς θητείες στην προεδρία, αφού ολοκληρώσει την τρέχουσα, το 2022.

Ωστόσο, νεότερο προσχέδιο του αναθεωρημένου άρθρου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αφήνει να εννοηθεί πως ο Σίσι θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως τουλάχιστον το 2030, αφού θα παρατείνει την τρέχουσα θητεία του κατά δύο χρόνια και θα του επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2024.

Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Κυριακή ότι το αναθεωρημένο άρθρο εγκρίθηκε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής και πρόκειται πλέον να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, πιθανόν αύριο.

Ο Αμπντελάαλ είπε ότι οι τροποποιήσεις με εκπροσώπους διάφορων κοινωνικών τομέων οργανώθηκαν από το κοινοβούλιο για να ακουστούν κι άλλες απόψεις.

Εάν εγκριθεί από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του μήνα πριν εφαρμοστεί, είπε ο Αμπντελάαλ.

Υποστηρικτές του Σίσι κατέχουν τις περισσότερες από τις 596 έδρες της αιγυπτιακής Βουλής.

Η αναθεώρηση προβλέπει επίσης τη δημιουργία Γερουσίας, που θα αποτελείται από 180 μέλη, και την παραχώρηση στον πρόεδρο της χώρας νέων εξουσιών, όπως ο διορισμός δικαστών και αρχιεισαγγελέα.

Σχεδιάζεται ακόμη η αναθεώρηση του Άρθρου 200 του Συντάγματος, ώστε να προστεθεί ότι καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι η προστασία «του Συντάγματος, της Δημοκρατίας, της θεμελιώδους δομής της χώρας και της κοσμικής φύσης» του πολιτεύματος.

Επικριτές των προτάσεων αυτών εκφράζουν φόβους πως ο στρατός θα αποκτήσει ακόμη περισσότερη επιρροή στην πολιτική ζωή της Αιγύπτου.

Υποστηρικτές του Σίσι λένε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απαραίτητη προκειμένου ο πρόεδρος να έχει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια να ολοκληρώσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα και να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι επισημαίνουν ότι συγκεντρώνονται ακόμη περισσότερες εξουσίες στα χέρια ενός ηγέτη, τον οποίο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν ότι εξαπέλυσε εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας και περιστολής των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr