16 Νοέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Δευτέρα, 11 Φεβρουάριος 2019 20:00

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Τεχεράνη για να γιορτάσει τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τη στρατιωτική της ισχύ 

και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων παρά την αυξανόμενη πίεση από τις χώρες που θέλουν να τα περιορίσουν.

«Δεν έχουμε ζητήσει και δεν θα ζητήσουμε άδεια για να αναπτύξουμε διάφορους τύπους (…) πυραύλων και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας και τη στρατιωτική μας ισχύ», τόνισε ο Ροχανί απευθυνόμενος στους χιλιάδες Ιρανούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζαντί της Τεχεράνης για να γιορτάσουν τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο Ροχανί κατήγγειλε «τη συνωμοσία» των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός» δεν θα πετύχει «ποτέ τους δαιμονικούς σκοπούς τους» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Η παρουσία του λαού σήμερα στους δρόμους όλης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (…) σημαίνει ότι ο εχθρός δεν θα πετύχει ποτέ τους δαιμονικούς σκοπούς του», τόνισε, αφού κατήγγειλε «τη συνωμοσία» των ΗΠΑ, των «σιωνιστών» και των «αντιδραστικών» κρατών της Μέσης Ανατολής εναντίον του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε μάλιστα ότι η χώρα του θα νικήσει τις αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες επανέφερε σε ισχύ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ο ιρανικός λαός έχει και θα έχει οικονομικές δυσκολίες (εξαιτίας των κυρώσεων), όμως θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα βοηθώντας ο ένας τον άλλον», τόνισε.

Οι εορτασμοί για την έναρξη της Ισλαμικής Επανάστασης ξεκινούν κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στην Τεχεράνη από την εξορία για να γίνει ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ολοκληρώνονται στις 11 Φεβρουαρίου, την ημέρα που κατέρρευσε η κυβέρνηση του σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζαντί («ελευθερία» στα περσικά) κρατούσε πολλές πράσινες, άσπρες και κόκκινες σημαίες, τα εθνικά χρώματα του Ιράν, και πανό με συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ένα πανό έγραφε: «Προς μεγάλη απογοήτευση της Αμερικής η επανάσταση έφτασε τον 40ο χρόνο της», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Όπως και κάθε χρόνο θα ακολουθηθεί και φέτος το συνηθισμένο εθιμοτυπικό, με τους εορτασμούς στην πλατεία Αζαντί να περιλαμβάνουν μπαλόνια, τη ρίψη λουλουδιών από ελικόπτερο, χορωδίες, την προσγείωση αλεξιπτωτιστών, προσευχές, ομιλίες και επαναστατικά συνθήματα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr