27 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευή, 25 Ιανουάριος 2019 14:44

Οι ΗΠΑ στέλνουν πίσω στο Μεξικό την πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο

Πίσω στην Τιχουάνα επαναπροωθούν σήμερα οι ΗΠΑ το πρώτο γκρουπ αιτούντων άσυλο, όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος αυτός, ο οποίος μίλησε ανώνυμα στο Reuters, δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι οι εθνικότητες των μεταναστών που θα στέλνουν πίσω στη μεξικανική επικράτεια οι αμερικανικές αρχές. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως θα πρόκειται κυρίως για υπηκόους κρατών της Κεντρικής Αμερικής, καθώς σκοπός της Ουάσιγκτον είναι να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών των χωρών αυτών που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS), διευκρινίζοντας ότι δεν θα επαναπροωθούνται ευάλωτοι μετανάστες, ούτε ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Προχωρώντας σε μια μείζονα αλλαγή πολιτικής, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την 20ή Δεκεμβρίου ότι θα επαναπροωθεί μη Μεξικανούς μετανάστες που περνούν παράτυπα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ πίσω στη μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ωσότου να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεών τους για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο χωρών συμμετείχαν πρόσφατα σε δύο συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού. Εκπρόσωπος του μεξικανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να υποδέχεται οποιοδήποτε πρόσωπο «κινδυνεύει» στη μεξικανική επικράτεια, ούτε ευάλωτους μετανάστες.

Εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον το Μεξικό μπορεί να φιλοξενήσει ή να εγγυηθεί την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο από την Κεντρική Αμερική, που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από την ανέχεια και τις συμμορίες, ειδικά στις παραμεθόριες πόλεις, όπου συχνά η βία είναι χειρότερη από εκείνη εξαιτίας της οποίας τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν.

Δεν είναι σαφές το πώς οι μεξικανικές αρχές σκοπεύουν να στεγάσουν τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο τους μήνες ή τα χρόνια που θα απαιτηθούν μέχρι να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις τους. Στα αμερικανικά ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για υποθέσεις μετανάστευσης εκκρεμούν πάνω από 800.000 φάκελοι.

Ο Τραμπ ερίζει ότι πολλοί καταχρώνται το σύστημα ασύλου των ΗΠΑ.  Αναφέρεται συχνά στην πολιτική που εφαρμοζόταν έως τώρα, βάσει της οποίας πολλοί αφήνονταν ελεύθεροι ενόσω περίμεναν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους από τα ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για υποθέσεις μετανάστευσης, με τον όρο «catch and release» (σ.σ.: «πιάνω κι αφήνω ελεύθερο»: η φράση άρχισε να χρησιμοποιείται με αυτή την έννοια στην πολιτική αργκό την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους, ιδίως από μερίδα των Ρεπουμπλικάνων και την αμερικανική άκρα δεξιά. Προέρχεται από το ερασιτεχνικό ψάρεμα και θεωρείται υποτιμητική και ρατσιστική από πολλούς στις ΗΠΑ).

Βάσει της νέας πολιτικής, οι αιτούντες άσυλο που θα φθάνουν στο σημείο εισόδου Σαν Ισίδρο θα επαναπροωθούνται στο Μεξικό και θα ειδοποιούνται να εμφανιστούν στα ειδικά δικαστήρια αρμόδια για υποθέσεις μετανάστευσης στο Σαν Ντιέγκο.

Πέρυσι, περίπου 93.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αριθμός αυξημένος κατά 67% από το 2017, σύμφωνα με δεδομένα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]