01 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέμπτη, 08 Νοέμβριος 2018 15:00

Χαντ: «Βρετανία - Γαλλία, φίλες και μετά το Brexit»

«Η Βρετανία και η Γαλλία θα παραμείνουν ενωμένες με δεσμούς φιλίας και εμπορίου για τις επόμενες δεκαετίες». Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει σήμερα από το Παρίσι, στη γαλλική γλώσσα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, εν όψει της επετείου των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πριν από μία κρίσιμη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου της Τερέζα Μέι για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία και ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί στους όρους του Brexit. Το δήλωσε ξεκάθαρα στη Σύνοδο Κορυφής, στο Σάλτσμπουργκ, όπου τόνισε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα.

Τη θέση αυτής της Γαλλίας, καθώς και τη διαβολική σύμπτωση του Brexit με τον πόλεμο που έληξε με τη γαλλοβρετανική νίκη, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Στόχος της επίσκεψης Χαντ στο Παρίσι, διαμηνύουν Βρετανοί αξιωματούχοι, είναι να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η φιλία των δύο χωρών «είναι μεγαλύτερη από το Brexit». Παραταύτα, υπάρχει κίνδυνος να πληγούν τομείς όπως η αντιτρομοκρατία ή η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών, σε περίπτωση μη συμφωνίας πριν από το οριστικό διαζύγιο, τον Μάρτιο του 2019, όπως είχε τονίσει παλαιότερα ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέφ. 

naftemporiki.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]