Πέμπτη, 08 Νοέμβριος 2018 12:30

Moody's: Η ατζέντα Τραμπ δεν θα ανατραπεί, θα πάει πίσω

Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν προβλέπει στην κατεύθυνση πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης ο οίκος Moody's μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών. Ωστόσο προειδοποιεί ότι το σπασμένο στα δύο Κογκρέσο θα σημάνει καθυστερήσεις στην ψήφιση νομοσχεδίων. Η ατζέντα Τραμπ δεν θα ανατραπεί, αλλά θα πάει πιο πίσω.

Σε σημερινό σημείωμά του ο οίκος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να συνεχίσει να οδηγεί την πολιτική σε τομείς- κλειδιά, όπως εκείνοι του εμπορίου, της υγείας και της μετανάστευσης για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο η πιθανότητα αυξημένου ελέγχου από το Κογκρέσο θα επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο η εκτελεστική εξουσία μπορεί να εφαρμόσει την ατζέντα της». Προειδοποιεί επίσης ότι οι εξελίξεις στι έρευνες του Κογκρέσου θα μπορούσαν να πυροδήσουν μεταβλητότητα στις αγορές.

Αξίζει να δούμε τι προβλέπουν οι αναλυτές του Moody's για τα τρία πεδία, στα οποία δίνει έμφαση η διακυβέρνηση Τραμπ.

Εμπόριο: Οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται με τις δύο χώρες να ενεργοποιούν και άλλα μέτρα. :Η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πίεση στην Κίνα για τα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και επενδύσεων. Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή θα απαιτήσει πιθανότατα τροποποιήσεις στην αναθεωρημένη NAFTA (συμφωνία εμπορίου με Καναδά και Μεξικό), κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία της επικύρωσης. Οι αμερικανικοί δασμοί θα συνεχίσουν να ωφελούν προστατευόμενους τομείς, όπως η χαλυβουργία, αλλά θα επιβαρύνουν εκείνους, που χρησιμοποιούν πιο ακριβές εισαγόμενες πρώτες ύλες. Το κόστος παραγωγής για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα βαίνει αυξανόμενο.

Υγεία: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαλύει το Obamacare χαλαρώνοντας το πλαίσιο για τις αγορές ασφάλισης και προωθώντας εναλλακτικές μορφές κάλυψης. Θα συνεχίσει επίσης να δίνει στις πολιτείες μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των προγραμμάτων Medicaid. Ωφελημένες από την απορρύθμιση θα είναι οι εταιρείες ασφάλισης υγείας. Ωστόσο η κυβέρνηση, με τη στήριξη και του Κογκρέσου, θα επιδιώξει παράλληλα να μειώσει τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το αξιόχρεο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μετανάστευση:.Εντός των ορίων της εκτελεστικής εξουσίας η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο την παράνομη μετανάστευση και να επιβάλλει πιο αυστηρούς κανόνες για τη νόμιμη. Οι περιορισμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν το εργατικό κόστος και να εντείνουν τις ελλείψεις εργατικών χεριών σε ορισμένους τομείς.

naftemporiki.gr

blog comments powered by Disqus
αρχή της σελίδας