23 Σεπτέμβριος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευή, 10 Αύγουστος 2018 14:40

Πιο κοντά σε επίλυση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ- Ε.Ε

Δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση Τραμπ- Γιούνκερ, στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποφύγουν νέους δασμούς, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό για την επίλυση των εμπορικών διενέξεών τους και ενδεχομένως στην έναρξη διαπραγματεύσεων για μία πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε σήμα στις αμερικανικές πρεσβείες ανά την Ε.Ε. να προσδιορίσουν τομείς, στους οποίους ενδείκνυεται η μείωση των δασμών ή η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων. Οι σχετικές επιστολές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πιθανές συμφωνίες με στόχο την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών ενέργειας και σιτηρών (πρωτίστως σπόρων σόγιας)- δύο τομείς στους οποίους έγινε αναφορά και στο κοινό ανακοινωθέν της 25ης Ιουλίου.

Μία από τις ιδέες, που έχει συζητηθεί, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, είναι η πιθανή αμερικανική συμμετοχή στο ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία, ο οποίος και έχει δεχθεί πυρά επανειλημμένα από τον Ντόναλντραμπ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να είπε κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. διαφωνούν με την απόφαση του Βερολίνου να στηρίξει το ρωσικό αγωγό. Δεν είναι πάντως σαφές ποιο ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στον αγωγό. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Ωστόσο αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNBC ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο νέων συναντήσεων- σε υψηλόβαθμο επίπεδο- τις προσεχείς εβδομάδες.

naftemporiki.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr