23 Μάιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετάρτη, 13 Ιούνιος 2018 11:00

Β. Κορέα: Καμπή στις διμερείς σχέσεις η σύνοδος Κιμ - Τραμπ

«Ριζοσπαστική καμπή» στη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρεςα χαρακτήρισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA την ιστορική σύνοδο κορυφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Κάνοντας έναν απολογισμό της συνάντησης των δύο ηγετών, το KCNA εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος της Σιγκαπούρης θα επιτρέψει να υπάρξει «μια ριζοσπαστική καμπή στις εξαιρετικά εχθρικές σχέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ίδιο πρακτορείο επισήμανε πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θεωρεί ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου εξαρτάται από τον αμοιβαίο τερματισμό κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγκγιάνγκ. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε (σ.σ. στη διάρκεια της συνόδου κορυφής) ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση, οι δύο χώρες πρέπει να δεσμευθούν να απόσχουν από το να ανταγωνίζονται» η μια την άλλη, «αμοιβαία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση», μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη.

Όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Τραμπ φέρεται να έδωσε την υπόσχεση αυτή μετά τη δέσμευσή του να τερματίσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο για τις κυρώσεις από πλευράς της Ουάσιγκτον.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ και αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τραμπ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

«Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν ευχαρίστως τις αμοιβαίες προκλήσεις, πεπεισμένοι ότι (οι επισκέψεις αυτές) θα αποτελέσουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το πρακτορείο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr