05 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

Τετάρτη, 04 Μάρτιος 2020 11:16

Μυστικά για τις αγκινάρες

Φρέσκια ή κατεψυγμένη αγκινάρα;

Η φρέσκια αγκινάρα όπως και η άγρια αγκινάρα του Αιγαίου, της Κρήτης αλλά και της Μικρομάνης, έχει ιδιαίτερη γεύση, πιο έντονο άρωμα και η γλύκα της είναι μοναδική.

Ωστόσο δεν σας επιβάλω στις συνταγές μου να χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκια αγκινάρα, γιατί στο εμπόριο θα βρείτε πολύ καλής ποιότητας αγκινάρες βαθιάς κατάψυξης, που εύκολα και γρήγορα μαγειρεύονται χωρίς καν να χρειαστεί να τις ξεπαγώσετε.

Τι προσέχω όταν διαλέγω φρέσκια αγκινάρα;
•Επιλέξτε τις πιο βαριές και συμπαγείς αγκινάρες, γιατί το βάρος τους είναι δείγμα φρεσκάδας.

•Επιλέξτε αγκινάρες με σκληρό μίσχο και έντονο βαθύ πράσινο και σκούρο μωβ χρώμα.

•Λυγίστε το μίσχο τους και διαλέξτε αυτές που είναι δύσκαμπτες, δείγμα ότι είναι φρεσκοκομμένες και δεν θα έχουν ίνες. Ο φρέσκος μίσχος αγκινάρας καθαρίζεται εξωτερικά, κόβεται σε κομμάτια και μαγειρεύεται το πιο τρυφερό του μέρος.

•Αγκινάρες με μαλακό και ευλύγιστο μίσχο καθώς και με ελαφρά κίτρινο χρώμα σε όλη την επιφάνεια τους, με ανοιγμένα σαν λουλούδι πέταλα, σημαίνει ότι η αγκινάρα έχει κοπεί αρκετές ημέρες πριν και το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι μεστή και θα έχει ίνες όσο κι αν την μαγειρέψετε.

•Τα φύλλα της αγκινάρας, τα πέταλα της γιατί μοιάζει με λουλούδι, πρέπει να είναι σφιχτά κλειστά και όχι ανοιγμένα.

Τι να προσέξω στο καθάρισμα της αγκινάρας ;
•Απαραίτητα στο καθάρισμα της αγκινάρας να φοράτε γάντια κουζίνας γιατί μαυρίζουν τα χέρια κατά το καθάρισμα.

•Απαραίτητα τρίβουμε την καθαρισμένη αγκινάρα με μια λεμονόκουπα και βάζουμε όλες τις καθαρισμένες αγκινάρες σε νερό με στημένο λεμόνι γιατί οξειδώνονται πολύ γρήγορα και μαυρίζουν.

Ποια βότανα ταιριάζουν με την αγκινάρα;
Αγαπημένο βότανο που συνοδεύει τις αγκινάρες στο μαγείρεμα είναι κυρίως ο άνηθος και ο μάραθος και λιγότερο ο δυόσμος.

Λεμόνι ή ξύδι στις αγκινάρες;
Η αγκινάρα αγαπάει το λεμόνι αλλά και το ξύδι. Το λεμόνι στο μαγείρεμα και το ξύδι όταν τις φτιάχνουμε τουρσί.

Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό για να μελώσει και να χυλώσει η σάλτσα της αγκινάρας;
Όταν μαγειρεύετε αγκινάρες στην κατσαρόλα σαν τη συνταγή αλά πολίτα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι γιατί αποδεδειγμένα μαλώνει και πυκνώνει την σάλτσα του φαγητού.

Πως μαγειρεύεται η αγκινάρα;
Γενικά μαγειρεύεται με άπειρους τρόπους. Εκτός από αγκινάρες αλά πολίτα, αγκινάρες στο φούρνο με πατάτες, ντιπ αγκινάρας, σαλάτα ωμή ή τουρσί, ψητή στην σχάρα, ομελέτα, σφουγκάτο με αγκινάρες ,αγκιναροκούκια, αγκιναρόπιτα, φρικασέ με κατσικάκι, κοκκινιστή με πατάτες και κατσικάκι, λεμονάτη με ψάρι στην κατσαρόλα, γεμιστή και χίλιους δυο άλλους τρόπους.

•Τα εξωτερικά τρυφερά φύλλα της αγκινάρας, τρώγονται ωμά και συνηθίζονται σαν εκλεκτός μεζές στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Πέταλο-πέταλο βάζουμε στο στόμα το χοντρό μέρος και χωρίς να σκίσουμε το φύλλο τραβάμε το τρυφερό κομμάτι κάτω κάτω στο πέταλο εκεί που ενώνεται με την υπόλοιπη αγκινάρα. Ένα τσιμπολόγημα που καθημερινά θα δείτε να κάνουν οι ντόπιοι κάτοικοι των νησιών, μιας και θεωρείται ιδανικός μεζές για σούμα.

•Επίσης, η ολόφρεσκη αγκινάρα αφού καθαριστεί, κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται ωμή σαν εκλεκτή λιχουδιά με λεμόνι, ανθό αλατιού και λίγο ελαιόλαδο.

Αγκινάρα ένας αντιοξειδωτικός θησαυρός
Οι Έλληνες και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη και η νότια Πελοπόννησος, αγαπούν αυτό το δώρο της φύσης και το μαγειρεύουν με άπειρους τρόπους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγκινάρα είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως ως super food και θεωρείται το πιο αντιοξειδωτικό από όλη την γκάμα των λαχανικών.

Καλό μαγείρεμα λοιπόν και για ακόμα μια φορά μέσα από αυτό το υλικό,ανακαλύπτουμε την σοφία της Ελληνικής κουζίνας.

 

 

(agiro.gr)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Σαλάτα με δίχρωμη κινόα Λαχανικά ντοφινουάζ »