18 Ιούνιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης


Warning: Creating default object from empty value in /home/thpress/public_html/components/com_k2/views/itemlist/view.html.php on line 146
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr

Website URL:

Την τελευταία Δευτέρα πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου συμφωνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικά επιτελεία, να διεξαχθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Αρθρίτιδα, άνοια, οστεοπόρωση – αυτές είναι μερικές από τις ασθένειες που συνηθίζουμε να συσχετίζουμε με το γήρας και για τις οποίες δεν ανησυχούμε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 60.

Σε εξέλιξη βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου ενοποίησης των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας για τους φωτεινούς σηματοδότες της Θεσσαλονίκης. 

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για την ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή ανεφοδιασμού μηχανήματος αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ), την περασμένη Τετάρτη, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Οι δύο άνδρες, 35 και 41 ετών, απολογήθηκαν σε τακτικό ανακριτή και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Την έντονη δυσφορία, ακόμα και των μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, προκαλούν οι χειρισμοί του υπ. Υποδομών αναφορικά με την απόφαση ανάθεσης δύο εργολαβιών (από τις οκτώ συνολικά) του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος στον όμιλο επιχειρήσεων Καλογρίτσα και συγκεκριμένα στην κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών. Μάλιστα, ορισμένοι φορείς του κλάδου φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη για προνομιακή μεταχείριση του κ. Καλογρίτσα (με τον οποίο άλλωστε συνδέονται με σχέσεις κουμπαριάς), καθώς ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει επιδείξει τέτοια ανοχή το υπουργείο απέναντι σε μια, επί της ουσίας, χρεοκοπημένη εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα και έπειτα από αναμονή για διάστημα άνω του ενός ημερολογιακού μήνα, έληξε η προθεσμία που είχε ο κ. Καλογρίτσας, προκειμένου να εμφανίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές καλής εκτέλεσης και να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις για τις εργολαβίες που έχει λάβει. Ούτε η Τράπεζα Αττικής, η οποία ήδη έχει «άνοιγμα» της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, αλλά ούτε και το ΤΜΕΔΕ, που είχαν χορηγήσει τις εγγυητικές συμμετοχής (και τώρα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τις εισπράξουν και αυτές), εμφανίστηκαν θετικοί στο να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον κ. Καλογρίτσα, ιδίως από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τα έργα που έχει αναλάβει.

Μάλιστα, στην περίπτωση Καλογρίτσα φαίνεται πως υπήρξαν ακόμα και πολιτικές πιέσεις προς την Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να χορηγηθούν οι απαιτούμενες εγγυητικές, σε μια ακόμα κίνηση καταστρατήγησης του θεσμικού ρόλου ορισμένων στελεχών του υπουργείου. Πρόκειται για λίαν σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τους αρμοδίους, καθώς δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η απόφαση ανάθεσης των δύο εργολαβιών στον κ. Καλογρίτσα το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο ίδιος επιχειρηματίας είχε κηρυχθεί έκπτωτος από σωρεία άλλων έργων τους μήνες που προηγήθηκαν.

Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους τους εμπλεκομένους στην αγορά των κατασκευών (πλην του υπ. Υποδομών) ότι οι εταιρείες συμφερόντων Καλογρίτσα «φυτοζωούν» τους τελευταίους μήνες, έχοντας απολέσει συμβάσεις 100 εκατ. ευρώ (οι οποίες εκτελούνται πλέον από την «Ακτωρ»), ενώ και ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε έκπτωση του συγκεκριμένου εργολάβου από σειρά συμβάσεων τις οποίες είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια και δεν εκτελούσε. Ειδικά, ο διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ έχει πολλάκις κληθεί να χειριστεί προβλήματα που απορρέουν από τις δεκάδες εργολαβίες που έχει αναλάβει από το 2015 μέχρι σήμερα ο όμιλος Καλογρίτσα και παραμένουν ημιτελείς, ή η κατασκευή τους έχει ήδη αναληφθεί από άλλες εταιρείες. Τον περασμένο Ιούλιο, η επιτροπή του διαγωνισμού για ανάθεση των φετινών εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε, εξετάζοντας σχετική ένσταση της «Τοξότης», ότι «τα προβλήματα στις 10 εν εξελίξει εργολαβίες οξύνθηκαν, με αποκορύφωμα την ολοκληρωτική παύση εργασιών».

Τη στιγμή λοιπόν που είναι γνωστά τα παραπάνω, και μάλιστα εκκρεμεί και σωρεία αναγκαστικών πλειστηριασμών της κινητής και ακίνητης περιουσίας του εν λόγω επιχειρηματία, από προμηθευτές και πελάτες, είναι εύλογη η απορία πώς αποφασίζει το υπ. Υποδομών να προκρίνει την ανάθεση δύο εργολαβιών στο έργο Πάτρα - Πύργος, συνολικής αξίας της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο σημείο να αποδέχεται και την αιτιολόγηση της προσφοράς που έδωσε ο εν λόγω επιχειρηματίας, με εκπτώσεις της τάξεως του 53% και του 57% αντίστοιχα; Συνομιλώντας κανείς με έμπειρα στελέχη της αγοράς κατασκευών, αντιλαμβάνεται ότι άπαντες είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο αυτές συμβάσεις θα είναι ζημιογόνες, ακόμα και αν τις εκτελέσουν οι μεγαλύτεροι όμιλοι της χώρας.

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι το «πολύπαθο» έργο δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο, καθώς ο ρυθμός κατασκευής των επιμέρους τμημάτων θα διαφέρει σημαντικά. Για παράδειγμα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθούν τα εργοτάξια των τεσσάρων εργολαβιών που αφορούν το σκέλος του άξονα που βρίσκεται στην Αχαΐα, με τις GD Infrastrutture (Μηχανική) και Interkat να έχουν αναλάβει από δύο εργολαβίες εκάστη. Στον αντίποδα, οι εργολαβίες της Ηλείας θα έχουν σοβαρές καθυστερήσεις, με σημαντικότερες εκείνες που αφορούν τα έργα Καλογρίτσα, που έχει αναλάβει την πρώτη και την τέταρτη εργολαβία, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αρκετοί ακόμα μήνες έως ότου εγκατασταθεί νέος εργολάβος. Οι δύο ενδιάμεσες (2 και 3) έχουν ανατεθεί στην Intrakat, η οποία πρόσφατα υπέγραψε τη σύμβαση για τη μία εξ αυτών (για την έτερη εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ έπειτα από προσφυγή που έχει κατατεθεί από έτερο μειοδότη, ενάντια στην απόφαση αποκλεισμού του).

Στήριξη του μελισσοκομικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 120 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Καθηµερινά κρούσµατα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο αλλά και σε πολλές πόλεις της Βόρειας, Κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα 419 υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια να είναι σημαντικά ανανεωμένα.

Τρίτη, 18 Ιούνιος 2019 14:05

Τι μας ρεζιλεύει;

Ο εγωισμός είναι ένα παράλογο πάθος που μαστίζει κυριολεκτικά όλο το ανθρώπινο γένος· όλοι οι άνθρωποι πάσχουμε από αυτή τη μεγάλη ασθένεια. Τον εγωιστή άνθρωπο ο εγωισμός τον ρεζιλεύει και τον θεατρίζει. Αυτόν τον εγωισμό καλούμεθα από το Θεό να αγωνιστούμε, να τον καταπολεμήσουμε, για να απαλλαγούμε απ’ αυτόν.

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος απεβίωσε κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας εξαιτίας καρδιακής ανακοπής χθες Δευτέρα, κηδεύτηκε σήμερα στο Μεντίνατ Νασρ, ενημέρωσε ένας από τους δικηγόρους του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σελίδα 1 από 4474