Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2018 21:45

Την αντίληψη της αποτυχίας ως σκαλοπατιού προς την επιτυχία μαθαίνουν οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT

Η αποτυχία είναι κέρδος. Αυτό στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει εμπεδωθεί ως αντίληψη, αλλά η έλλειψη κουλτούρας θέασης της αποτυχίας ως ενός σκαλοπατιού προς την επιτυχία ίσως να είναι και το βασικό πρόβλημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. 

Αυτή ήταν μία από τις πρώτες διαπιστώσεις των Αμερικανών, που ήλθαν στην καρδιά της περιόδου της οικονομικής κρίσης στη Θεσσαλονίκη για να συνεισφέρουν στην ίδρυση του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT (American College of Thessaloniki), το οποίο εκπαιδεύει νέους επιχειρηματίες, με στόχο την ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα.

"Η αποτυχία στην Ελλάδα στιγματίζεται, υπάρχει διαφορά στη νοοτροπία ότι το να αποτύχεις είναι μέρος αυτού που κάνεις", είπε ο Kurt Heiar παρουσιάζοντας τις αρχές του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, που στηρίζουν η Ελληνική Πρωτοβουλία (the Hellenic Initiative) και ο επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής John Pappajohn. "Όταν ήλθαμε στην Ελλάδα το 2012 επικρατούσε οικονομικό χάος και πολλοί μας έλεγαν ότι αποκλείεται να καταφέρουμε να δουλέψουμε με start-ups υπό τις συνθήκες εκείνες", θυμήθηκε ο κ.Heiar, για να διευκρινίσει πως προχωρώντας σε ένα περιβάλλον υψηλού ρίσκου, επιβεβαίωσαν πως με τη σωστή καθοδήγηση, όταν υπάρχει όραμα, γίνεται πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες γίνονται πετυχημένοι και αξιόπιστοι.

Πυλώνας των δράσεων του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT είναι το VentureGarden (www.venturegarden.gr), το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative) που συνδημιουργήθηκε και υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT, και στην Αθήνα από το ALBA Graduate Business School, The American College of Greece. Το VentureGarden ξεκίνησε στις αρχές του 2014 και υλοποιείται δύο φορές τον χρόνο. Κάθε χρόνο υποβάλλονται στο πλαίσιο του προγράμματος περί τις 200 αιτήσεις, εκ των γίνονται αποδεκτές περί τις 70. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση είναι 35 ετών.

Το VentureGarden περιλαμβάνει ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 10 μαθημάτων, διάρκειας 1,5 μήνα, που "χτίστηκε" γύρω από έναν καμβά επιχειρηματικού μοντέλου (business model camvas) και ακολουθείται από μία περίοδο εξατομικευμένης καθοδήγησης (mentoring) διάρκειας 12 μηνών ή αν χρειαστεί και περισσότερο. Εισηγητές και μέντορες του VentureGarden είναι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και καθηγητές. Στη Βόρεια Ελλάδα οι ομάδες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα στο ACT σύστησαν 25 καινοτόμες επιχειρήσεις που έλαβαν περισσότερα από 1 εκ. ευρώ χρηματοδότηση, δημιουργώντας 50 νέες θέσεις εργασίας.

Ως επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων (start-up accelerator) το κέντρο επιχειρηματικότητας του ACT παρέχει workshops και training σε εξειδικευμένα θέματα των start-ups, καθοδήγηση (mentoring), δικτύωση (networking) με συνεργάτες, επενδυτές, φορείς και επιχειρήσεις, συμμετοχή σε pitching events με επενδυτές και ενδιαφερόμενους, διαγωνισμούς επιχειρηματικών ιδεών για την προώθηση και βράβευση των πιο καινοτόμων και βιώσιμων ιδεών, ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, και άλλα εργαλεία όπως μικροπιστώσεις.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εξάλλου, το πρόγραμμα GreenHouse προσφέρει δωρεάν, εντατικά, τριήμερα επιχειρηματικότητας που διοργανώνονται σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (π.χ. Ξάνθη, Κοζάνη), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Οι πρωτοβουλίες του Κέντρου Επιχειρηματικότητας υποστηρίζονται από δίκτυο 80 ομιλητών και 30 μεντόρων και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας.

 

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr

αρχή της σελίδας