18 Ιούνιος 2019

RSS Facebook Twitter

Διαβάστε επίσης

Τρίτη, 08 Μάιος 2018 16:00

ΣΕΒ: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στο χώρο της ενεργειακής αποδοτικότητας

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος σε δυναμικούς κλάδους προσπαθεί να αναδείξει ο ΣΕΒ, με στόχο να συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική διασύνδεση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με το εκπαιδευτικό σύστημα. Σε νέα special report εστιάζει στο πεδίο της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι οι μεταβολές που συντελούνται στην οικονομία, στην τεχνολογία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο σε σχέση με την ενέργεια και τη διαχείρισή της, σε συνδυασμό με τους τρεις προσδιοριστικούς παράγοντες που αποτελούν την κυρίαρχη τάση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια, δηλαδή την από-ανθρακοποίηση (decarbonization), την αποκέντρωση (decentralization) και την ψηφιοποίηση (digitalization), έχουν επηρεάσει και θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον το προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις.

Μεταξύ των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, που προβλέπεται να ωφεληθούν από τις ραγδαίες αλλαγές αυτές είναι μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, και λοιποί μηχανικοί, στελέχη πληροφορικής, αλλά και στατιστικοί και οικονομολόγοι. .

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία σχεδόν στο σύνολό τους οι επιμέρους βιομηχανικοί κλάδοι έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μεταξύ 2000, 2008 και 2015, με εξαίρεση τον κλάδο των μη σιδηρούχων μετάλλων (αλουμινίου) στον οποίο παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης μεταξύ 2008 και 2015.

Επίσης, η βιομηχανία αλουμινίου συμμετέχει με το μεγαλύτερο ποσοστό (27%) στη βιομηχανική τελική κατανάλωση ενέργειας και ακολουθούν με μικρότερη συμμετοχή η βιομηχανία των μη μεταλλικών ορυκτών (24%), η βιομηχανία τροφίμων και καπνού (17%), η χημική-πετροχημική βιομηχανία (7%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

 

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr