18 Ιανουάριος 2019

RSS Facebook Twitter

Shirley Valentine

Διαβάστε επίσης

Παρασκευή, 04 Μάιος 2018 19:00

«Πυλώνας ανάπτυξης ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics»

«Η Ελλάδα τον προσεχή Αύγουστο κλείνει έναν κύκλο μνημονίων, ύφεσης και διαρκούς εσωστρέφειας. 

Οι υφιστάμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, οι οικονομικοί δείκτες, καθώς και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων συντείνουν στο ότι η Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι του 2018, επιστρέφει στην κανονικότητα» τόνισε ο διευθυντής του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Μπουλμέτης χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας «LOGI.C 2018» ( Logistics Conferences 2018).

«Με βάση αυτήν την προοπτική, πρόσθεσε, καλούμαστε όλοι, τόσο το κράτος όσο και η αγορά, να εκμεταλλευτούμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσδίδει η γεωγραφική θέση της χώρας, ώστε ο κλάδος των μεταφορών να συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και να αποτελέσει κύριο πυλώνα ανάπτυξης. Τρία χρόνια πριν την επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους και 8 χρόνια μετά από μία σκληρή και δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, μπορούμε να πούμε επιτέλους ότι είναι στο χέρι μας, τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας να συμπέσουν με την πρακτική προοδευτική αλλαγή, καθιστώντας την Ελλάδα ως έναν αναβαθμισμένο και αξιόπιστο εταίρο στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης».

Σε ότι αφορά τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics επισήμανε πως αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε το υπουργείο Μεταφορών θέτοντας τον μέσα στις δυο βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας από τελευταία που βρίσκονταν.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις υποδομές των εμπορευματικών κέντρων, τονίζοντας ότι «σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το πλέγμα Εμπορευματικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα, που αναβαθμίζει τη χώρα ως διεθνές κέντρο Συνδυασμένων Μεταφορών. Έχει ολοκληρωθεί η Α' Φάση του έργου "Σύμπλεγμα Θριασίου Πεδίου" στον Πειραιά και αναμένεται, μέσα στους επόμενους 2 μήνες, η τελική έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ολοκλήρωση της Β΄Φάσης του έργου.

Χθες προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Ένα Εμπορευματικό Κέντρο διεθνούς εμβέλειας, που θα εξυπηρετεί τόσο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και την Βόρειο Ελλάδα, μέσω των συνδέσεων με τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τέλος ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη έξι Εμπορευματικά Κέντρα σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Πάτρα».

Τόνισε πως στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου ήταν η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και έργα που καρκινοβατούσαν, ολοκληρώνονται μέσα στο 2019, αλλάζοντας το σιδηροδρομικό χάρτη της χώρας. «Όταν αναλάβαμε πριν τρία χρόνια την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα απαρχαιωμένο και ημιτελές σιδηροδρομικό δίκτυο, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών και κατ' επέκταση της εφοδιαστικής» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του υφυπουργού Μεταφορών. Για το οδικό δίκτυο της χώρας ανέφερε πως ήδη με τα έργα που έχουν γίνει, έχουμε ένα σύγχρονο οδικό δικτυο που για πρώτη φορά συνδέει όλη την Ελλάδα (ολοκλήρωση Ιονίας Οδού, ολοκλήρωση Ολυμπίας οδού, ολοκλήρωση Αθηνών Θεσσαλονίκης).

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης τόνισε ότι, η γεωγραφική θέση της χώρας μας είναι εξαιρετική και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την θέση, αυτό που λείπει όμως είναι οι υποδομές. Οι μεταφορές Containers έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθεί ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνα - Θεσσαλονίκη από τον οποίο λείπουν μερικές εκατοντάδες χλμ ακόμη.

Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως ανέφερε ο κ. Τσαλίδης, θα πενταπλασιάσει τη χωρητικότητα. Πάντως, όπως εκτίμησε τα προβλήματα δεν αναμένεται να ξεπεραστούν πριν από το τέλος του 2019, βασική προϋπόθεση, όπως είπε για να έρθει και το σύγχρονο τροχαίο υλικό από την Ιταλία.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επανέλαβε την δέσμευση της ιταλικής εταιρείας για επενδύσεις, αλλά και το ενδιαφέρον για την αγορά της ΕΕΣΣΤΥ. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία εάν αναλάβει την ΕΕΣΣΤΥ, θα προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην εταιρεία υπογραμμίζοντας ότι, η ποιότητα σε τροχαίο υλικό και δίκτυο είναι στις προτεραιότητες της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

info@thesspress.gr