25 Φεβρουάριος 2020

RSS Facebook Twitter


Warning: Creating default object from empty value in /home/thpress/public_html/components/com_k2/views/itemlist/view.html.php on line 146
elsaagorastou

elsaagorastou

H Σύνθια Σάπικα είναι δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία σε πληθώρα μέσων ενημέρωσης. Έχει δουλέψει στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΤ, στο Mega channel, στις εφημερίδες Απογευματινή και Μακεδονία και σε πολλά άλλα ΜΜΕ. 

Γεννημένος στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Ρόκος είχε πάντοτε κοινωνικές ανησυχίες.  Οι κοινωνικές του δράσεις δεν ήταν ποτέ ευκαιριακές, καθώς πάνω απο μια επταετία είναι ενεργός εθελοντής στην Ιπποστήριξη, μια ΜΚΕ που κάνει θεραπευτική ιππασία σε άτομα με ειδικές ικανότητες.
Σπούδασε  Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι τελειόφοιτος στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο International Management του Royal Holloway του Λονδίνου,. Ανέλαβε από τα 20 του χρόνια μια εσωστρεφή βιοτεχνία παραγωγής δομικών υλικών, όταν ήδη η κρίση είχε κάνει επέλαση στην χώρα μας, καταρρακώνοντας την ελληνική κοινωνία όπως και την ελληνική επιχειρηματικότητα.
 

Είσαι μέλος του ΜέΡΑ25 από την ίδρυσή του. Μίλησέ μας λίγο για το κίνημα. Ποια είναι η ταυτότητά του;

 Το ΜέΡΑ25 είναι ένα κόμμα καθαρά αντιμνημονιακό και αντισυστημικό με βασικό στόχο την έξοδο από την κρίση που βιώνουμε την τελευταία 10ετία.  Όλοι μαζί δημιουργήσαμε ένα συνεκτικό, μετριοπαθές και εφαρμόσιμο πρόγραμμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ΜέΡΑ25 αγκαλιάζει όλους τους πολίτες που πιστεύουν πως με την ίδια συνταγή όλων αυτών των χρόνων δε μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της χώρας μας.  Γι’ αυτό και ο γραμματέας μας Γιάνης Βαρουφάκης έκανε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες με σκοπό να παλέψουμε όλοι μαζί για την έξοδο από τη φυλακή χρέους στην οποία είμαστε δέσμιοι.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους βασίζετε το πρόγραμμα του κόμματός σας;

Το πρόγραμμά μας ξεκίνησε να χτίζεται 2 χρόνια πριν τη δημιουργία του ΜέΡΑ25.  Αυτή τη στιγμή είναι ένα πλήρες πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλους τους άξονες στους οποίους στηρίζεται η διακυβέρνηση μίας προοδευτικής χώρας.  Σαφώς το οικονομικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και κατέχει εξέχουσα θέση, αλλά οι Τομείς της Πράσινης Μετάβασης, της Δικαιοσύνης, της Υγείας, όπως και οι υπόλοιποι, δίνουν το προοδευτικό και Οικολογικό στίγμα του ΜέΡΑ25. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πολεμήθηκε όσο λίγοι πολιτικοί, παρά το γεγονός πως η συμμετοχή του στον πολιτικό στίβο ως Υπουργός Οικονομικών ήταν μόλις 6 μήνες. Πως το εξηγήτε;

 Όταν υπάρχει κάποιος που δεν έχει εξαρτήσεις από κανέναν και εναντιώνεται τόσο σθεναρά στο κατεστημένο είναι απολύτως αναμενόμενο να πολεμάται.  Και να μην ξεχνάμε ότι ήρθε πρώτος σε σταυρούς σε ολόκληρη τη χώρα. Πράγμα που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην τεράστια και άνιση μάχη που έδωσε.

Σε προσωπικό επίπεδο ασχολείστε ενεργά με τον εθελοντισμό κ την οικολογία, ζητήματα που υιοθετεί και το κόμμα σας. Υπάρχει κάποιο πλάνο για την ενεργοποίηση αυτών των τομέων;Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΜέΡΑ25 για τη Θεσσαλονίκη;

Πολύ πριν ασχοληθώ με την πολιτική ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον εθελοντισμό και την οικολογία. Ασχολούμαι ενεργά με την θεραπευτική ιππασία μέσω της «Ιπποστήριξη-Θεραπευτική Ιππασία» σε άτομα με ειδικές ικανότητες και μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι το πιο υπεροχο συναίσθημα που έχω βιώσει. Το ΜέΡΑ25 είναι ένα Πράσινο κόμμα, που έχει το περιβάλλον σε πρώτο πλάνο, και στις προτεραιότητές του είναι να στηθεί ένα ανάχωμα στην Περιβαλλοντική Καταστροφή που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι άμεσες ενέργειες για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν ελεύθερους χώρους πρασίνου, όπου οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την ίδια τους την πόλη, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα. Επίσης, η Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της, μπορεί και πρέπει να γίνει ένα σταυροδρόμι επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης με νέες υγιείς θέσεις εργασίας. Το μεγάλο μου όραμα είναι η δημιουργία μίας έξυπνης πόλης, στην οποία σε πρώτο στάδιο η βενζίνη και το πετρέλαιο των ΜΜΜ θα αντικατασταθεί από την ηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια. Σε δεύτερο στάδιο, θα απαγκιστρωθούμε εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα, και θα κατευθυνθούμε στην επαναδημιουργία μίας Πράσινης πόλης, όπου κάτοικοι, περιβάλλον και υγιής επιχειρηματικότητα θα συνυπάρχουν αρμονικά.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι την επομένη των εκλογών εφόσον εκλεγείτε, αλλά ακόμη κ αν δεν εκλεγείτε;

Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος θα συνεχίσω να προσπαθώ, όπως όλα αυτά τα χρόνια για μία κοινωνία πιο ανθρώπινη, μακριά από μίση και εχθρότητες, γιατί στο τέλος αυτό που μένει είναι η ανθρωπιά και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ο εθελοντισμός. Όπως και όσο μπορεί ο καθένας μας, διότι αυτά τα απλά πράγματα μας κάνουν ανθρώπους.

Ο Βασίλης Ρόκος είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει κατ' ουσίαν τα προβλήματα τις ανάγκες αλλα και τον καθημερινό μόχθο για την επιβίωση, κατάφερε να αναζητήσει τα κατάλληλοτερα εφόδια για την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και με πενιχρά οικονομικά μέσα, έχοντας σαν εργαλείο μόνο μια βαλίτσα στα χέρια, ταξίδεψε και πέτυχε μετά απο αλλεπάλληλα εμπόδια να σταθεί στα πόδια του και να εξελιχθεί με μια διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα σε πάνω απο 45 χώρες. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τις καθημερινές εμπειρίες στον αγώνα για την επιβίωση τον έκαναν πιο δυνατό και πιο μαχητικό, με αποτέλεσμα να θεωρεί πατριωτικό του καθήκον το να επιζητά τη συνεισφορά των υπηρεσιών στη χώρα του με τον ίδιο ζήλο.

 

"Ο Γιατρός της καρδιάς μας" είναι το πρωσονύμιο του υποψηφίου στην Ά Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, Διαμαντή Γκολιδάκη. Ο τελευταίος είναι ειδικός καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής και πολλά υποσχόμενο στέλεχος της ΝΔ. Διεκδικεί με αξιώσεις μία εκ των εδρών της συμπρωτεύουσας, επιθυμόντας ένα κράτος δικαίου για τους πολίτες.

Ο Κώστας Χήτας γεννήθηκε στη Γερμανία, κατάγεται από την Ήπειρο και η Θεσσαλονίκη είναι το «σπίτι» του εδώ και 28 χρόνια. Αγαπά την Ελλάδα, χωρίς υπερβολές, χωρίς ακρότητες, χωρίς συμφέρον!

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Καλαμαριά, το μόντελινγκ, η νοσηλευτική και το ποδόσφαιρο; Ίσως… τίποτα, όμως αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της Άννας Παυλίδου, η οποία μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ένα από τα «καλά» που έχει προσφέρει η ελληνική τηλεόραση κατά τη διάρκεια των χρόνων, είναι οι αξέχαστες και αγαπημένες σειρές που έχουν κερδίσει την καρδιά των τηλεθεατών.

To καλοκαίρι μπήκεκ αι ημερολογιακά και τα πρώτα δείγματα υψηλής θερμοκρασίας έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, γεγονός που ώθησε αρκετούς να επισκεφτούν τις ηλιόλουστες ακτές της Χαλκιδικής. Καλοκαίρι σημαίνει παραλία. Η παραμονή στην παραλία με υψηλή θερμοκρασία "επιβάλλει" δροσερά και εύγευστα κοκτέιλ. Ποια είναι όμως τα καλύτερα κοκτέιλ, ποια ιστορία κουβαλούν και ποιες γεύσεις αφήνουν στον ουρανίσκο μας ;

Tης Ρεββέκας Τουχτίδου


«Ο  μεγαλύτερος  φόβος  μου  στη  ζωή, είναι  το να  με  ξεχάσουν» Εβίτα  Περόν


Μία  προσωπικότητα  που  δεν  θα  ξεχαστεί  ποτέ, μία  από  τις  γυναίκες  που  παγκοσμίως  έκανε  την  διαφορά. Μία  γυναίκα  που  αγαπήθηκε  αλλά  και  απέκτησε  εχθρούς  στην  πορεία  της. Μυστικά, θεωρίες  συνομωσίας, αλήθεια, δύναμη, δόξα  και  πολλά  ακόμα  εμπλέκονται  στην  προσωπική  ιστορία  της  Εβίτα  Περόν. Η  Πρώτη  Κυρία  της  Αργεντινής  που  έδρασε  το  1946  έως  το  1952  που  απεβίωσε, στο  πλάι  του  Χουάν  Ντομίνγκο  Περόν  του  τότε  προέδρου  της  Αργεντινής. Η  Μαρία  Εύα  Ντουάρτε  ντε  Περόν, θεωρείται  από  τις  πιο  αμφιλεγόμενες  γυναικείες  προσωπικότητες  της  σύγχρονης  ιστορίας. Ένας  από  τους  λόγους  είναι  επειδή αγαπήθηκε  από  τους  φτωχούς  της  τότε  Αργεντινής  αλλά  μισήθηκε  από  τους  πλούσιους  της  εποχής.


« Οι  σκιές  δεν  μπορούν  να  δουν  τον  εαυτό  τους  στον  καθρέφτη  του  ήλιου.» Εβίτα  Περόν


Η  Μαρία  Εύα  Ντουάρτε  γεννήθηκε  το  1919, σε ένα  αγροτικό  χωριό  του  Los  Toldos, στην  Πάμπα. Από  μικρή  είχε  μεγάλα  όνειρα  και  φιλοδοξίες, το  1934  σε  ηλικία  δεκαπέντε  ετών  μετακόμισε  στο  Μπουένος  Άιρες  και  επεδίωξε  μια  θεατρική  καριέρα ως  ηθοποιός, αλλά  προχώρησε  στο  ραδιόφωνο  και  το  σινεμά. Το  1944  γνώρισε  τον  συνταγματάρχη  Χουάν  Περόν  και  παντρεύτηκαν  τον  επόμενο  χρόνο. Δύο  χρόνια  μετά  την  γνωριμία  τους  ο  Περόν  εξελέγη  πρόεδρος  της  Αργεντινής. Για  τα  επόμενα  έξι  χρόνια  η  Εβίτα  Περόν  απέκτησε  δύναμη  στα  φιλο-Περονικά  εργατικά  σωματεία, που  μιλούσε  για  τα  εργατικά  δικαιώματα. Εκτός  των  άλλων  διηύθυνε  τα  Υπουργείο  Εργασίας  και  Υγείας, ίδρυσε  το  φιλανθρωπικό  Ίδρυμα  Εύα  Περόν, πάλεψε  για  τα  γυναικεία  δικαιώματα  στην  Αργεντινή. Επίσης  ίδρυσε  και  διηύθυνε  το  πρώτο  γυναικείο  πολιτικό  κόμμα  μεγάλης  κλίμακας  της  χώρας, το  Γυναικείο  Περονικό  Κόμμα. Για  καιρό  ήταν  ενεργή  πολιτικά  έως  και  το  θάνατο  της, πολλοί  άνθρωποι  όμως  από  την  υψηλή  κοινωνία  προσπαθούσαν  να  της “πάρουν  τη  φωνή”. Το  1952, λίγο  πριν  το  θάνατό  της  στην  ηλικία  των  τριαντατριών  ετών  η  Εύα  Περόν  έλαβε  από  το  Κογκρέσο  της  Αργεντινής  τον  επίσημο  τίτλο  του  Πνευματικού  Ηγέτη  του  Έθνους. Απευθυνόμενη  προς  τον  κόσμο, από  το  μπαλκόνι  της  Προεδρικής  κατοικίας, για  τελευταία  φορά, ανακοίνωσε  ότι  θα  επιστρέψει  όλους  τους  τίτλους  τιμής  που  της  έχουν  αποδοθεί  έως  τώρα  και  θα  κρατήσει  μόνο  τον  τελευταίο  τίτλο : «Πνευματικού  Ηγέτη  του  Έθνους». Η  επίσημη  αιτία  θανάτου  ήταν  ο  καρκίνος  που  χτύπησε  την  Πρώτη  Κυρία  της  Αργεντινής, η  ταφή  της  έγινε  με  τιμές  Αρχηγού  κράτους  και  δημόσια  δαπάνη. Το  πένθιμο  πέπλο  που  κάλυψε  την  Αργεντινή, ήταν  σκοτεινό  για  το  λαό, που  τόσο  την  αγάπησε.  Οι  θεωρίες  όμως  δεν  παύουν  να  κάνουν  την  εμφάνιση  τους . Ακόμα  και  στην  ιστορία  της  Εύας  Περόν  υπάρχουν  πολλά  σενάρια, ειδικά  για  το  θάνατό  της. Ένα  από  αυτά  είναι  η  περιβόητη  λοβοτομή  που  χρόνια  αργότερα  πραγματοποιήθηκε  έρευνα  κατά  του  Περόν. Που  όπως  λένε  πολλοί  κρυβόταν  πίσω  από  το  θάνατό  της  αγαπημένης  του, ή  τουλάχιστον  έφτασε  στο  σημείο  να  επιβάλει  στην  σύζυγό  του  λοβοτομή.  Στην  έρευνα  αυτή  αναλύονται  οι  λόγοι  για  τους  οποίους  ίσως  ο  Περόν  να  έφτασε  στο  σημείο  να  πραγματοποιήσει  μια  τέτοια  εγχείρηση, μία  από  τις  εκδοχές  είναι  γιατί  η  Εύα  Περόν  είχε  αρχίσει  να  γίνεται  “επικίνδυνη”  δίχως  να  το  αντιλαμβάνεται  και  θα  οδηγούσε  την  χώρα  της  σε  δυσκολότερες  περιόδους  με  τις  ομιλίες  της  ή  ότι  η  ίδια  η  Εβίτα  ζήτησε  να  την  εγχειρήσουν  για  να  μην  αντιλαμβάνεται  τους  πόνους  του  καρκίνου. Γεγονότα  που  πλέον  είναι  αργά  για  να  επιβεβαιωθούν  με  απόλυτη  ακρίβεια.


«Θα  έρθω  ξανά… και  θα  είμαι  “χιλιάδες”…» Εβίτα  Περόν  (7 Μαίου  1919-26  Ιουλίου  1952)


Η  ζωή  της  Εβίτα  “βρέθηκε”  σε  θέατρο  και  κινηματογράφο. Η  ιστορία  της  υπέστη  αλλαγές  ώστε  να  υπηρετήσει  τις  ανάγκες  του  θεάτρου, που  σημείωσαν  μεγάλη  επιτυχία. Όμως  το  κοινό  αγάπησε  περισσότερο  την  ταινία  με  τίτλο «Εβίτα»  που  προβλήθηκε  στην  Ελλάδα  το  1997, με  πρωταγωνιστές  την  Μαντόνα, τον  Αντόνιο  Μπαντέρας, τον  Τζόναθαν  Πράις   και  τον  Τζίμι  Νέιλ. Η  ταινία  απέσπασε  θετικές  κριτικές  από  το  κοινό  αλλά  και  τους  αρμόδιους  κριτικούς. Το  μιούζικαλ  ήταν  σε  σκηνοθεσία   του  Άλαν  Πάρκερ.
Παρακολουθήστε  το  τρέιλερ  της  ταινίας  που  κέρδισε  πολλά  βραβεία  και  ήταν  προτεινόμενη  για  πολλά  περισσότερα:   https://www.youtube.com/watch?v=wljvcGkf8es 

 

Τη σημερινή εποχή γινόμαστε μάρτυρες του «σύγχρονου ποδοσφαίρου». Ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο «παζάρι», στο οποίο οι ομάδες αγοράζουν και πωλούν παίκτες με απίστευτα ποσά, τα οποία προκαλούν ίλιγγο! 

Ήταν ο «Ol’ blue eyes», ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης,  ο οποίος γοήτευε  με τα μάτια, τη φωνή, το στιλ του κι έζησε μία ζωή που αντιπροσώπευε το απόλυτο american dream.

Της Δέσποινας Σκερλέτη


Ο Francis Albert Sinatra γεννήθηκε το 1915 στο Hoboken του New Jersey από Ιταλούς γονείς. Οι ρίζες του δεν άργησαν να τον καθοδηγήσουν προς το bel canto, μία φωνητική τεχνική  της Ιταλίας, που άκμασε το 18ο αιώνα. Αργότερα, στα εφηβικά του χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι σε επαγγελματικό επίπεδο, εμπνευσμένος από το ταλέντο και τις ηχογραφήσεις του Bing Crosby. Ο Sinatra έγινε γνωστός, στο νεανικό κυρίως κοινό, στις αρχές της δεκαετίας του ’40, από τη συνεργασία του με τον «Βασιλιά του Swing», Benny Goodman.


Ξεκίνησε να πορεύεται μόνος του το 1942 ηχογραφώντας επιτυχίες, όμως στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, παρουσίασε πτώση, στην οποία συνέβαλε μία από τις συντρόφους, καθώς και η πιθανή συνεργασία του με gangster της εποχής, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις.
Η καριέρα του Frank Sinatra ως ηθοποιός άρχισε το 1941 με το κωμικό μιούζικαλ «Las Vegas Nights». Έπειτα, ακολούθησαν κι άλλες παρόμοιες συνεργασίες πριν τη «μεγάλη πτώση». Η επανένταξη του καλλιτέχνη στο χώρο του θεάματος έγινε το 1953, με τη συμμετοχή του στην ταινία «From Here To Eternity», που κέρδισε δικαίως Oscar καλύτερης ταινίας και για την οποία ο Sinatra κατέκτησε Oscar Β’ ανδρικού ρόλου.
Η μεγάλη επαγγελματική του άνοδος παρατηρείται τη δεκαετία του ’60, όταν κυκλοφόρησαν οι διαχρονικές επιτυχίες «Strangers In The Night», «That’s Life» και «My Way».


Ο τραγουδιστής, κατά τη διάρκεια της έντονης ζωής του, κατάφερε να κάνει τέσσερις γάμους και τρία παιδιά. Από το προσκήνιο δεν έλειψαν και τα… Rat Pack ξενύχτια, μαζί με τους Dean Martin, Peter Lawford και άλλους.
Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, εκτός από την κομψή του αμφίεση – ακόμα και στις πιο ανεπίσημες εμφανίσεις του – ήταν τα Fedora καπέλα του, τα οποία φορούσε συνεχώς λοξά. Τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη χαμηλών τόνων προσωπικότητά του, παρουσιάζουν  έναν άνθρωπο που αγαπά την καλοπέραση, επιλέγει να ζει στο έπακρο την κάθε στιγμή και προσπαθεί να αναδείξει τη μοναδικότητά της.

Song Suggestions: Strangers In The Night, The Coffee Song, Killing Me Softly, I Love You Baby, My Way, Fly Me To The Moon
Movie Suggestions: «On The Town», «Young At Heart», «Suddenly», «The Man with the Golden Arm»
 

Σελίδα 1 από 5